Bekijk het origineel

Staakt-het-vuren in de Golf formeel van kracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Staakt-het-vuren in de Golf formeel van kracht

Groen licht voor VN-vredesmacht in Irak

3 minuten leestijd

NEW YORK (RTR) - De Veiligheidsraad heeft gisteren zijn goedkeuring gegeven aan een formeel staakt-het-vuren tussen Irak en de geallieerde strijdkrachten die Koeweit steunden. Dit maakt de weg vrij voor het sturen van een VN-vredesmacht naar het grensgebied tussen Irak en Koeweit en voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Zuid-Irak.

De VN-vredesmacht van 1440 man zal naar de 240 kilometer lange grens tussen Irak en Koeweit worden gestuurd en aan Iraakse zijde patrouilleren in een gedemilitariseerde zone van tien kilometer breed en aan Koeweitse zijde van 5 kilometer.

De Veiligheidsraad gaf zijn voorzitter, de Belg Paul Noterdaeme, toestemming een brief aan de Iraakse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties te overhandigen waarin wordt verklaard dat „het formele staakt-het-vuren nu van kracht is". De brief volgt op de aanvaarding door Irak van harde voorwaarden die op 3 april werden vastgelegd in resolutie 687 van de Veiligheidsraad.

Het informeel bestand gold al sinds eind februari, maar een staakt-het-vuren kon pas ingaan als Irak de resolutie had aanvaard waarin onder meer wordt geëist dat Bagdad zijn chemische wapens en raketten voor de middellange afstand vernietigt en een deel van zijn olie-inkomsten afstaat voor herstelbetalingen.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdreven de Iraakse invasietroepen uit Koeweit aan het einde van februari na een zes weken durende oorlog.

Het formele staakt-het vuren werd opgehouden door enkele delegaties, waaronder die van de VS en Groot-Brittannië die op het laatste moment wijzigingen wilden aanbrengen in Noterdaeme's conceptbrief.

Hulp aan Koerden

De Verenigde Staten en de EG zijn het eens over de noodzaak met spoed op grote schaal de Koerdische vluchtelingen in Noord-Irak te helpen. Maar in Washington noch in de Europese hoofdsteden bestaan duidelijke plannen voor een politieke oplossing.

Dit heeft EG-ambassadeur Van Agt gisteren gezegd na een gesprek van premier Jacques Santer van Luxemburg en EG-Commissievoorzitter Jacques Delors met president Bush van de Verenigde Staten.

Bush sprak zich volgens Van Agt, die bij het gesprek in het Witte Huis aanwezig was, uit voor een „safe haven" (veilige haven) voor de Koerden, maar maakte heel duidelijk dat de VS niet bereid zijn een dergelijk toevluchtsoort voor de Koerden met militaire middelen af te dwingen en te garanderen. Daarmee lijken de Britten gedwongen hun eerder gelanceerde plan voor strikt omlijnde enclaves af te zwakken, omdat bij het eerdere plan de steun van de VS onontbeerlijk zou zijn.

Afgezwakt initiatief

Na het in werking treden van het bestand kondigde de Britse VN-gezant, Sir David Hannay, aan dat hij vandaag zal beginnen aan een initatief voor een resolutie over veiligheidszones voor de Koerdische bevolking in het noorden van Irak. Hannay sprak de hoop uit dat zijn initiatief, dat een afzwakking betreft van een eerder voorgestelde officiële enclave, haalbaar is. Hij zal het idee vandaag bespreken met de vier andere permanente leden van de Veiligheidsraad.

De VS zullen volgens Van Agt hun troepen snel uit Irak terugtrekken, en niet verder gaan dan de waarschuwing aan Irak de humanitaire hulpactie boven de 36e breedtegraad ongestoord te doen plaatsvinden. Premier Santer zei op een persconferentie na het gesprek op het Witte Huis dat het Koerdische vluchtelingenvraagstuk pragmatisch moet worden aangepakt. Daarover bestaat volledige overeenstemming met de VS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Staakt-het-vuren in de Golf formeel van kracht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken