Bekijk het origineel

Controle genetische manipulatie mogelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Controle genetische manipulatie mogelijk

SGP tegen gesleutel aan genen bij dieren

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Gabor van landbouw, natuurbeheer en visserij voorziet geen moeilijkheden bij de controle op experimenten met genetische manipulatie bij dieren.

De bewindsman zei dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De controle is volgens Gabor vrij eenvoudig. Er zijn maar weinig bedrijven die zich met dergelijke zaken bezighouden. Bovendien heeft genetische manipulatie veelal een commercieel doel, zodat de betrokkenen er alle belang bij hebben om op een gegeven moment hun 'produkt' in de openbaarheid te brengen. Dan kan ook beoordeeld worden of de onderzoeker zich heeft gehouden aan de voorwaarden die door de regering zijn gesteld. In antwoord op een vraag van het VVD-kamerlid Blauw erkende Gabor dat controle in dergelijke gevallen alleen achteraf kan plaatsvinden.

De meerderheid van de Kamer, bestaande uit CDA en PvdA, wil echter dat de onderzoekers van tevoren doel en bedoeling van gesleutel aan genetisch materiaal melden, zodat er getoetst kan worden. CDA en PvdA gaan daarbij uit van het "neentenzij "-principe.

Ook Gabor is daar voorstander van. Volgens hem kan niet onder alle omstandigheden genetische manipulatie worden verboden. „Dat betekent dat we het onderzoek moeten stoppen en dat we geen gebruik kunnen maken van de positieve mogelijkheden. Dat vind ik ongewenst", aldus Gabor.

Van der Vlies noemde het voorbeeld van het genetisch gemanipuleerde kalf Adriana, dat niet gevoelig zou zijn voor uierziekte. Afgezien van het feit dat deze proef volledig is mislukt, zouden de onderzoekers niet alleen uit zijn geweest op het voorkomen van uierziekte, maar ook op het produceren van commercieel interessante eiwitten. Daarnaast zou het bedrijf Gene Pharming gebruik gemaakt hebben van synthetisch menselijk erfelijk materiaal. „Dat is echt grensoverschrijdend", aldus Van der Vlies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Controle genetische manipulatie mogelijk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 april 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken