Bekijk het origineel

Fel verzet tegen plan wal vis vangst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fel verzet tegen plan wal vis vangst

IJsland wil grote jacht maken op „economische concurrenten''

5 minuten leestijd

REYKJAVIK (DPA/ANP/AP) - Het verzoek van IJsland de commerciële walvisjacht weer toe te laten is gisteren op de vijfdaagse conferentie van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in Reykavik op heftige weerstand gestuit. "Zowel milieuorganisaties als deelnemende landen voelen niets voor het voorstel van Japan, Noorwegen en gastland IJsland het IWC-moratorium op het vangen van bedreigde walvissoorten op te heffen.

Sinds 1986 mogen walvissen niet Tneer voor commerciële doeleinden worden gevangen, omdat het walvissenbestand zozeer was gedecimeerd dat enkele soorten dreigden uit te "sterven. Wel werd de vangst voor wetenschappelijke doeleinden toegelaten. Volgens de milieu-organisatie Greenpeace hebben IJsland, Noorwegen en Japan met dit voorwendsel de afgelopen vijf jaar nog 14.000 walvis,_^ sen gedood. j^ • Deze drie landen willen nu dat de ^jacht op dwergwalvissen en vinvissen ,',Weer wordt toegelaten. Greenpeace 1. acht dit initiatief „buiten alle propor"ties" en bepleit juist een permanent jachtverbod op alle walvissoorten. -^Vitaal belang ™'[ De IJslandse minister van visserij, Thorsteinn Palsson, opende gisteren de 43e bijeenkomst van de zitting van de Internationale Walviscommissie (IWC) met de eis dat het zijn land na een verbod van vijf jaar weer wordt toegestaan op walvissen te jagen. In de commissie zitten negentig adviseurs, onder meer uit de VS, GrootBrittannië en landen die nog walvisvaart bedrijven, zoals Japan en IJsland.

Minister Palsson benadrukte dat de walvisvangst voor zijn land „van vitaal nationaal belang" is. „De tienduizenden walvissen in onze wateren zijn een bron van proteïnen en van economische activiteiten", aldus de minister. Terzelfdertijd zijn de walvissen „economische concurrenten" van de IJslanders, omdat ze grote hoeveelheden vissen binnen het IJslandse visvangstgebied opeten.

Palsson dreigde opnieuw dat IJsland de IWC zou verlaten en een concurrerende organisatie zou opzetten als de belangen van de walvisvangende naties gewaarborgd worden. IJsland wil toestemming om volgend seizoen 192 dwergvinvissen en 91 vinvissen te mogen vangen. Het is niet waarschijnlijk dat de commissie, die zich buigt over een nieuw plan voor het beheer van de walvisstand, IJsland toestemming geeft op walvissen te jagen. Noorwegen en Japan hebben ook om een beperkte commerciële walvisvaart verzocht. irCUlgheiu

In Reykjavik zijn de 36 landen bijeen die lid zijn van de IWC. Toen de walviscommissie in 1986 een moratorium op de walvisvaart instelde, legde ze eveneens vast dat ze in 1990 opnieuw naar het beheersplan zou kijken. De revisie vindt nu een jaar later plaats en de op walvissen jagende landen raken ongeduldig. De Noorse visserijfunctionaris Odd Gunnar Skagestad klaagde over de traagheid van de commissie; IWC-commissaris Ray Gambell was het eens met deze kritiek. „Ik denk niet dat de commissie een grote naam zal hebben als ze geen besluit neemt", aldus Gambell.

Wetenschappers hebben de IWC op de openingsdag aanbevolen de vangst van 4000 dwergvinvissen toe te staan. De populatie dwergvinvissen wordt door de IWC op 760.000 geschat. De dwergvinvis, een kleinere walvissoort, kan een lengte van negen meter bereiken.

De wetenschappelijke adviseurs zeiden dat ze met hun voorstel uit vijf opties de minst slechte hebben gekozen. Het voorstel voorzag in een grotere walvisvangst, terwijl de visstand daarbij nog steeds kon groeien. Maar nadat het voorstel nog eens grondig was bekeken, verwierpen de opstellers het als niet toereikend om de walvisstand te beschermen. Ofschoon de vijf voorstellen nog kunnen worden veranderd, zullen ze alle leiden tot commerciële walvisjacht en de dood van duizenden dwergvinvissen. Wereld Natuurfonds

Commissie-secretaris Gambell toonde zich zeer ongelukkig met de voorstellen van het wetenschappelijk comité van de commissie. Hij zei dat het in de praktijk moeilijk is om het beleid uit 1975 te handhaven, dat walvissoorten beschermt waarvan de populatie op minder dan 54 procent van het oorspronkelijke aantal wordt geschat. De hulp van de wetenschappelijke adviseurs is daarom ingeroepen, maar Gambell zei dat de politiek zich nu blijkbaar meester heeft gemaakt van de wetenschappelijke commissie. Door het advies van de commissie zou in sommige gevallen walvisvangst mogelijk worden als de populatie maar 30 procent van het originele aantal bedraagt.

Het Wereld Natuurfonds had ook kritiek op het advies van de wetenschappers. Het is volgens het Wereld Natuurfonds een verzwakking van de bestaande beschermende maatregelen, want de walvisvangst zou weer worden toegestaan voordat de zoogdieren zich hebben kunnen herstellen van de jacht waaraan ze decennia lang zijn blootgesteld.

De redelijke staat waarin de populatie van dwergvinvissen zich bevindt, moet volgens de organisatie gehandhaafd blijven. Volgens het fonds moet de wetenschappelijke commissie van de IWC geen politiek bedrijven, omdat dat in het verleden bijna funest is gebleken voor sommige walvissoorten.

De Noorse walvisvaarders vinden daarentegen dat het aantal dwergvinvissen de afgelopen vijf jaar weer aardig op peil is gekomen en willen weer uitvaren. „Er zijn meer dan genoeg walvissen", aldus Steinar Bastesen, hoofd van de Noorse vereniging van walvisvaarders die jacht maken op de dwergvinvis. Stevige garanties

De walviscommissie moet, nadat het beheersplan is bijgesteld, nog een besluit nemen over de opheffing van het verbod op de walvisjacht en, als dat is gebeurd, over vangstlimieten, zo zei Gambell. Het zou ten minste nog een jaar duren voordat deze laatste beslissing is genomen.

De voorzitter van het IWC, de Zweed Sture Irberger, zei dat de goedkeuring van het plan van het wetenschappelijk comité van de commissie „een duidelijk signaal aan op walvissen jagende landen zou zijn dat we de jacht accepteren". Achttien landen zijn fel tegen het afgeven van zo'n boodschap zonder dat daar stevige garanties inzake de walvisstand tegenover staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Fel verzet tegen plan wal vis vangst

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 mei 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken