Bekijk het origineel

Onenigheid over bedevaart Mekka

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onenigheid over bedevaart Mekka

Maatregelen om Iraanse demonstraties in heilige steden te voorkomen

5 minuten leestijd

CAIRO - Iran heeft een enorme luchtbrug naar SaoediArabië geopend om vóór 20 juni 115.000 pelgrims in Saoedi-Arabië te brengen. Iran heeft de islamitische bedevaart drie jaar geboycot, maar is weer van de partij.

Saoedi-Arabië en Iran hebben in maart de diplomatieke betrekkingen hersteld, maar blijven toch onenigheid hebben over de bedevaart. De Saoediërs vrezen voor Iraanse demonstraties in de Saoedische heilige steden.

Deze week zei de Iraanse hodjatolislam Mohamed Reyshari dat de "haji" (bedevaart) „een goede gelegenheid is om uitdrukking te geven aan onze afkeer van de Verenigde Staten en van hun dienaars, het ba'athistische regime van Irak". „Die manifestatie betekent echter niet dat we ons zullen opstellen tegen de Saoedische ordetroepen", zei Reyshari. Deze Iraanse hodjatolislam is in Teheran verantwoordelijk voor de organisatie van de haji.

Ondanks intensief overleg tussen Iraanse en Saoedische leiders wil Riaad de Iraniërs geen toestemming geven tot betogingen. Bovendien zijn de pelgrims gewaarschuwd tegen het bezit van „boeken, traktaten of afbeeldingen van een politiek of ideologisch karakter".

Op deze manier wil koning Fahd voorkomen dat de haji wordt gebruikt om propaganda te maken voor de sji'itische islam zoals die in Iran wordt beleden. Saoedi-Arabië hangt de soennitische islam aan. „Laat er geen obsceniteit, slechtheid of ruzie plaatsvinden tijdens de haji", waarschuwt het Saoedische "ministerie van bedevaart en religieuze stichtingen" de miljoen pelgrims die worden verwacht.

Veiligheid

De Saoedische minister van binnenlandse zaken, prins Nayef, waarschuwt iedereen die onrust wil stoken. „Denk eerst maar eens goed", want „we zullen in geen geval zwakheid tonen, en we zullen niemand toestaan de veiligheid van het vaderland aan te tasten".

In Iran leeft felle kritiek op Riaad, vooral wegens de daar aanwezige Amerikaanse militairen. Velen zijn daarom ook tegen de recente verzoening. Hardliners als de vorige minister van binnenlandse zaken, Ali Akbar Mohtashemi, blijven „het regime van huurlingen van koning Fahd" veroordelen.

Toen de diplomatieke betrekkingen in maart werden hersteld, had de Teheraanse krant "Jumhuri Eslami" een verrassend commentaar. De krant zei dat Riaads besluit om de banden te herstellen voortkwam uit zijn „behoefte om uit het moeras" te komen waarin het was gevallen door de aanwezigheid van Amerikaanse troepen.

Deze krant, die nauw verbonden is met de radicale factie in het parlement van Iran, heeft ook gezegd dat de antipathie van Riaad tegen de Islamitische Revolutie en de steun die Riaad aan Irak gaf in de oorlog tegen Iran (1980-'88) niet kan worden vergeten.

Bij de meeste Iraniërs staat bovendien de laatste haji waaraan zij deelnamen, die van 1987, nog helder voor ogen. Bij demonstraties van Iraanse pelgrims in Mekka werden ruim 400 bedevaartgangers gedood. Daaronder waren 275 Iraniërs. In 1987 was het aantal pelgrims zo groot dat de Islamitische Conferentie Organisatie (OIC) in 1988 quota per land instelde. Uit elke natie mag maar een op de duizend burgers tegelijk op pelgrimage gaan.

Dat besluit van de OIC werd genomen op aandringen van Saoedi-Arabië, na de rellen door Iraanse moslims. Iran stuurde die keer 150.000 onderdanen, dus 3 promille van de bevolking. Na het bloedbad onder de Iraanse pelgrims en het bericht dat Iran nog maar 45.000 mannen en vrouwen naar de heilige steden mocht sturen, weigerde Iran om aan zijn onderdanen reispapieren voor SaoediArabië te geven.

Gevlei

In maart werden de diplomatieke banden hersteld dank zij een compromis over de quota. Iran mag 115.000 pelgrims naar Mekka afvaardigen. De toenadering tussen Iran en SaoediArabië werd mogelijk omdat beide landen in Irak een gezamenlijke vijand kregen. Of Iraakse gelovigen aan het jaarlijkse ritueel zullen meedoen, is nog onzeker. Officiële kringen in Bagdad zeggen dat waarschijnlijk 18.000 Irakezen naar Saoedi-Arabië gaan. Het ministerie van godsdienstzaken in Bagdad heeft opdracht gekregen voorbereidingen te treffen.

In februari, tijdens het hoogtepunt van de Golfoorlog, verklaarde president Saddam Hoesein dat Irak niet aan de haji zal meedoen. Tevens riep hij alle moslims op om de pelgrimage te boycotten, vanwege „de Amerikaanse bezetting van de heilige plaatsen van de islam".

De laatste maanden slaat Irak trouwens een heel andere toon aan, waarschijnlijk in een poging bij de Arabische wereld weer in het gevlei te komen. Vandaar ook de Iraakse wens om aan de bedevaart mee te doen.

De afgelopen weken zijn de radiouitzendingen tegen Saoedi-Arabië minder agressief van toon, hoewel koning Fahd nog steeds wordt verweten „de heilige islamitische plaatsen aan Amerikaanse booswichten te hebben overgeleverd". Om aan zijn vijand barmhartigheid te tonen, heeft Saoedi-Arabië laten weten dat „alle pelgrims welkom" zijn „op voorwaarde dat de veiligheid van de heilige plaatsen van de islam niet in het geding komt". Dat zei de Saoedische minister van pelgrimage, Abdel Wahab Abdel Wasseh.

„De deur staat altijd open voor de Iraakse leiders om (ons) te benaderen om een akkoord te bereiken over het aantal toegestane pelgrims", beloofde Abdel Wahab.

Arabische diplomaten in Riaad zeiden aan de Franse persdienst AFP dat „nog geen enkel direct contact heeft plaatsgehad" tussen Riaad en Bagdad over de komst en de huisvesting van Irakezen. Die diplomaten denken dat Saoedi-Arabië geen visa zal verstrekken aan Iraakse pelgrims.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onenigheid over bedevaart Mekka

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken