Bekijk het origineel

Noodtoestand Algerije duurt vier maanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noodtoestand Algerije duurt vier maanden

GhozaK nieuwe premier, demonstraties voortgezet

3 minuten leestijd

ALGIERS (AP/AFP) - In Algerije is vanmorgen (00.00 uur lokale tijd) de avondklok ingesteld in de hoofdstad Algiers en in de departementen Blida (ten zuidvresten van de hoofdstad), Boumerdès (ten oosten) en Tipasa (ten westen). Dit hebben de militaire autoriteiten bekendgemaakt. De avondklok volgt op de afkondiging van de staat van beleg.

De Algerijnse president, Chadli Benjedid, heeft gisteren voor heel het land de noodtoestand afgekondigd. De staat van beleg duurt in beginsel vier maanden, maar kan worden opgeheven „zodra de situatie is hersteld", aldus Benjedid tijdens een televisierede.

De president maakte tevens bekend dat de regering van premier tvlouloud Hamrouche haar ontslag 'leeft ingediend. Als nieuwe premier ivees hij Sid Ahmed Ghozali aan, de minister van buitenlandse zaken die met de regering-Hamrouche was afgetreden. Ghozali maakt naar verwachting vandaag de nieuwe Algerijnse regering bekend. Benjedid stelde de voor 27 juni uitgeschreven parlementsverkiezingen uit.

De noodmaatregelen zijn genomen in verband met botsingen tussen ordetroepen en moslim-fundamentalisten die de afgelopen dagen zeker zeven mensen het leven kostten. In de hoofdstad Algiers heerste gisteren een gespannen rust. Alle winkels, behalve de bakkers, bleven gesloten. Toen een stoet pantserwagens gisterochtend, kort voor de toespraak van Benjedid, de hoofdstad binnenreed, duurden daar de botsingen tussen de fundamentalisten en de politie nog onverminderd voort.

Botsingen

De pantserwagens namen posities in rondom overheidsgebouwen, waaronder het parlementsgebouw, de hoofdkantoren van radio en televisie, de ministeries en het presidentiële paleis. Soldaten op het Plein van de Eerste Mei, schoten in de lucht toen een menigte zich om de tanks probeerde te verzamelen. Ooggetuigen meldden dat er geen slachtoffers vielen.

Bij botsingen tussen veiligheidstroepen en aanhangers van het islamitisch Reddingsfront (FIS) zijn in de noordoostelijke stad Souk Ahres in de afgelopen twee mensen gedood en liepen veertien mensen verwondingen op. Dit meldde de Algerijnse radio gisteren. Veiligheidstroepen traden op om een demonstratie in de stad uiteen te jagen van aanhangers van het FIS, de belangrijkste oppositiepartij, zo meldde de radio dat een verslag van het Algerijnse persbureau APS aanhaalde. FlS-leidêj^ Abassi Madani en Ali Belhadj hebben hun aanhang opgeroepen om naar huis te gaan, elke confrontatie met leger en politie te vermijden en de demonstraties tegen de kieswet en het aanblijven van president Benjedid te beëindigen.

De nieuwbakken premier van Algerije, Sid Ahmed GhozaU, die gisteren werd benoemd, staat bekend als een voorstander van „het openen" van de economie en politieke hervormingen. Daarnaast wordt hij gerespecteerd in internationale financiële kringen.

De meeste politieke partijen onthielden zich van commentaar op de staat van beleg. Alleen de regeringskrant el-Moujahid verscheen gisteren. Said Saadi, de voorzitter van de RCD, een door Berbers gedomineerde culturele beweging, vond de staat van beleg een goed middel tegen de „burgerlijke ongehoorzaamheid van het FIS".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Noodtoestand Algerije duurt vier maanden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken