Bekijk het origineel

Kroniek Duitse regeringszetel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kroniek Duitse regeringszetel

4 minuten leestijd

FRANKFURT (AP) Morgen neemt de Duitse Bondsdag een besluit of Bonn, de voormalige hoofdstad van de Bondsrepubliek, of Berlijn, de huidige hoofdstad van het verenigde Duitsland, de regeringszetel krijgt, of dat beide steden de diverse ambtszetels onder elkaar verdelen. Hier volgt een kroniek van de Duitse regeringzetel sinds de Duitse eenwording in 1871.

verkiezingen in heel Berlijn en in de Sowjet-bezettingszone" zijn ingevoerd.

Staatsverdrag
18 mei 1990 - In Bonn wordt het staatsverdrag tussen de Bondsrepubliek en de DDR ondertekend. In de eerste alinea van artikel 2 van het document staat: ..De hoofdstad van Duitsland is Berlijn. Over de kwestie van de zetels van parlement en regering wordt na het herstel van de eenheid van Duitsland beslist". I87I - De Pruissisische hoofdstad Berlijn wordt bij de afkondiging van het Duitse Rijk in Versailles op aandringen van rijkskanselier Otto von Bismarck de hoofdstad van het rijk. 29 juni 1990 - Bondspresident Richard von Weizsaecker spreekt zich eenduidig uit voor Berlijn als toekomstige regeringsstad. Von Weizsaeckers uitspraak wordt deels met instemming begroet, maar stuit ook op heftige kritiek. 1918 - Berlijn blijft ook na het uitroepen van de Republiek Duitsland de hoofdstad. In de later uitgewerkte grondwet van Weimar wordt bepaald dat Berlijn de zetel is van de Rijkspresident en -regering en de Rijksdag. oktober 1990 - Met de Duitse eenheid wordt Berlijn officieel de Duitse hoofdstad. 10 november 1990 - Minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schaeuble spreekt zich uit voor Berlijn als regeringszetel. 1945 - Na de onvoorwaardelijke capitulatie van het Duitse rijk op 8 mei 1945 wordt Duitsland opgedeeld en bestaat het tot de oprichting in 1949 van de Duitse Bondsrepubliek en de Duitse Democratische Republiek (DDR) niet meer als soevereine staat. De oude hoofdstad Berlijn wordt door de Britten, Fransen, Amerikanen en Sowjets opgedeeld vier bezettingszones. 9 maart 1991 - In een spraakmakende brief aan de voorzitters van de grootste partijen zegt de president dat in geen geval alleen zijn ambtszetel naar Berlijn moet worden verplaatst. Voorzitter Hans-Jochen Vogel van de sociaal-democratische SPD schaart zich achter Von Weizsaecker.

•n Demonstratie

Groot'Berlijn

Mei 1949 - Een commissie van de Parlementaire Raad van de latere Bondsrepubliek spreekt zich met een meerderheid van 33 tegen 29 stemmen uit voor Bonn en tegen Frankfurt am Main als ..voorlopige zetel van de hoogste federale overheidsinstantie". September 1949 - Na de instelling van de Duitse Bondsdag verklaart het parlement „plechtig tegenover de wereld dat volgens de wil van het Duitse volk GrootBerlijn deel van de Bondsrepubliek en haar hoofdstad zal zijn".

Oktober 1949 - Na de stichting van de DDR wordt in artikel 1 van de grondwet van het communistische land vastgelegd dat Berlijn de hoofdstad is van de DDR. In de praktijk geldt dat alleen voor Oost-Berlijn, het door de Sowjets bezette deel van de voormalige rijkshoofdstad.

november 1949 - De Bondsdag bepaalt met 200 tegen 179 stemmen dat Bonn de zetel van het Bondsparlement en de Bondsregering is. Tegelijkertijd besluit het parlement de belangrijkste federale organen naar Berlijn te verplaatsen ..zodra algemene, vrije, gelijke, geheime en directe

23 april 1991 - Bondskanselier Helmut Kohl spreekt zich tegenover de christen-democratische CDU/CSU-fractie in het parlement uit voor Berlijn als regerineszetel. 18 mei 1991 - Heiner Geissler, van een speciale de voorzitter commissie van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag, stelt voor de regering in Bonn te laten en de president en de Bondsdag te verplaatsen naar Berlijn. De CSU distantieerd zich nadrukkelijk van dit „delingsvoorstel". 31 mei 1991 - De partijdag van de SPD spreekt zich met een zeer nipte meerderheid uit voor Bonn als regeringsstad. Bijna al de 408 afgevaardigden zijn er voor de kwestie bij referendum te beslissen. Dat wijzen de regeringspartijen CDU/CSU en de liberale FDP echter vastbesloten van de hand. 4 juni 1991 - De Hamburgse burgemeester Henning Voscherau stelt voor de ambtszetels van de president, de Bondsraad en de federale minister van buitenlandse zaken te verplaatsen naar Berlijn en de overige regeringsposten en de Bondsdag in Bonn te laten. juni 1991 - De Berlijnse burgemeester Eberhard Diepgen ziet bereidheid tot compromissen waarbij zowel aan belangen van Bonn als aan die van Berlijn recht gedaan kan worden. 6 juni 1991 - Een nieuwe gespreksronde onder leiding van parlementsvoorzitster Rita Sussmuth, waaraan naast vertegenwoordigers van juridische instellingen ook vijf gedelegeerden van de respectievelijke frakties van de CDU/CSU, FDP en SPD deelnemen, levert geen vooruitgang op. De partijen stellen zich harder op. 15 juni 1991 - In Berlijn demonstreren duizenden inwoners voor de komst van parlement en regering naar de stad. OTTO VON BISMARCK

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kroniek Duitse regeringszetel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juni 1991

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken