Bekijk het origineel

VN-team in Irak bepleit versoepeling van sancties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VN-team in Irak bepleit versoepeling van sancties

2 minuten leestijd

BAGDAD (AP) - De speciale afgezant van de Verenigde Naties in Irak, prins Sadruddin Aga Kahn, heeft gisteren vDor een verzachting van de economische sancties gepleit om Iralc in staat te stellen l>elangrijl(e goederen te importeren.

Sadruddin zei het VN-sanctiecomite hierom te zullen vragen zodat Irak door middel van eigen bronnen voedsel en medicijnen kan kopen. De Veiligheidsraad van de VN moet zelf uitmaken hoe dat mogelijk gemaakt wordt, aldus Sadruddin.

..De sancties zijn niet ingesteld om het Iraakse volk te laten lijden op de manier waarop ze nu lijden. Het probleem moet snel worden aangepakt", zei de VN-afgezant tijdens een persconferentie in Bagdad. Irak heeft al herhaaldelijk gevraagd om voor meer dan een miljard dollar aan olie te mogen verkopen teneinde de broodnodige goederen aan te schaffen. Het land wil ook dat de bevroren banktegoeden in het buitenland weer vrijkomen. Het sanctiecomité is tot nu toe niet ingegaan op deze verzoeken. Wel is het wereldwijde embargo gedeeltelijk opgeheven zodat internationale hulporganisaties voedsel en humanitaire hulp kunnen bieden. Westerse leiders, met name de Amerikaanse president en de Britse premier, willen de sancties handhaven totdat Saddam Hoessein het veld heeft geruimd.

Een Britse deskundige uit het team van Sadruddin, John Moberley, zei dat de Iraakse bevolking een cataFoto AFP strofe tegemoet gaat wanneer het embargo niet verzacht wordt. „Wanneer er geen geld beschikbaar komt zal er veel honger zijn en zullen veel epidemieën gaan heersen. We kunnen met absolute zekerheid voorspellen dat de situatie dramatische vormen gaat aannemen", aldus Moberley.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

VN-team in Irak bepleit versoepeling van sancties

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken