Bekijk het origineel

Rekken met groenteconserven hebben steeds meer lege gaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rekken met groenteconserven hebben steeds meer lege gaten

Voorraden zijn door Golfoorlog en hoge prijzen uitgeput

5 minuten leestijd

GIESSEN/NOORDSCHARWOUDE - De groenteconservenindustrie in ons land heeft een best seizoen achter de rug. Diverse produkten van de vorige oogst zijn uitverkocht. Ook in de rekken van de supermarkten is het aanbod onvolledig. Verklaringen hiervoor zijn de Golfoorlog, export naar Oost-Europa en hoge prijzen voor verse groenten.

„Er zaten inderdaad forse gaten in ons assortiment", aldus directeur verkoop K. J. van den Dool van Hak BV in Giessen. „De snij- en de sperziebonen waren op, de wortelen en de erwten met wortelen eveneens. Ook van de echte winterartikelen als spruitjes, boerenkool en zuurkool hebben wij niets overgehouden. Tijdens de Golfoorlog zijn de verhoogde verkopen begonnen, er is toen echt wel wat gehamsterd. We dachten dat de verkoop wel flink zou inzakken toen de vrede weer getekend was. Dat bleek niet het geval, er bleef een flinke belangstelling. Natuurlijk werd die mede veroorzaakt door het koude voorjaar, dat de prijzen van de verse groenten flink omhoog dreef. Dat de voorraden op zijn, komt bij ons niet zozeer door export naar Oost-Europa".

Internationale vraag

Daarnaast gelooft Van den Dool dat ook de kwaliteit en het gemak van groenteconserven de consumentenaankopen stimuleren. „Daarom is ook de terugslag na de Golfoorlog niet gekomen. De mensen bleken de groenten niet te hebben bewaard, maar "te hebben geconsumeerd".

De Hak-topman ziet vooral een zonnige toekomst voor de in glas verpakte groenten. Het marktaandeel is inmiddels boven de 50 procent gekomen en het stijgt nog steeds. In Nederland heeft Hak een sterke positie opgebouwd. Meer dan de helft van de glazen potten met groenten komt uit de Hak-vestiging in Giessen. De totale omzet van het bedrijf -tussen de 140 en 150 miljoen gulden— heeft zelfs al de 65 procent bereikt.

Overigens zit niet alleen in Nederland de vraag naar groenteconserven in de lift. Ook elders in de wereld stijgt de vraag. Hak-produkten worden naar vele landen in de wereld geëxporteerd. Sinds kort is men bezig om in Duitsland een nationale campagne te voeren. Van den Dool: „Wij zouden in Duitsland graag een zelfde naamsbekendheid hebben als in Nederland. Na de mogelijkheden te hebben gestest in een proefgebied, hebben we de zaken daar nu nationaal aangepakt. De kansen die daar liggen zijn groot, zeker na de hereniging van Oost- en West-Duitsland. Overigens zijn wij druk bezig om ook elders in Europa in te spelen op alle mogelijkheden die zich in de nabije toekomst gaan voordoen. Wij moeten nog veel meer Europees denken".

„Dat betekent echter niet dat wij direct denken aan overneming van bedrijven in andere landen. In Nederland kennen wij precies alle produktieomstandigheden. We hebben met zo'n 350 boeren en tuinders leveringscontracten gesloten, die we niet alleen naar kwantiteit maar ook naar kwaliteit betalen. Voorlopig zullen we dus zeker proberen om de produktie dicht bij huis, dus hier in Giessen, fc houden".

Sperziebonen

Ook bij Peter Verburg in NoordScharwoude is men zeer tevreden over de gang van zaken in het afgelopen seizoen. Het bedrijf, tegenwoordig een onderdeel van Cebeco-Handelsraad, is producent van de Burchtconserven.

Algemeen directeur P. W. Nell: „De sperziebonen waren natuurlijk een beetje een apart geval. Daarvan hadden we vorig seizoen een zeer matige oogst, hoogstens twee derde van de normale omvang. Daar konden we dus ook minder van verkopen".

„Maar met alle andere produkten hebben wij zeer geprofiteerd van het opengaan van de grenzen in Oost-Europa. Met name naar Polen en OostDuitsland konden wij onze produkten gemakkelijk kwijt. Wij profiteren bij de afzet naar die gebieden van de bemiddeling van Horti Trade, een door Cebeco opgericht bedrijf dat zich speciaal bezighoudt met de handel met Oost-Europa. In tegenstelling tot Nederland, heeft men in de Oosteuropese landen liever blik dan glas. Ik denk dat er nog grote kansen liggen voor onze conservenindustrie. Men heeft daar immers nog maar weinig koelkasten of diepvriezers. Conserven in blik zijn daar de favoriete manier om een appeltje voor de dorst te hebben".

Nieuwe oogst duurder

Inmiddels is de verwerking van de nieuwe oogst begonnen. De spinaziecampagne is achter de rug. De doperwtenoogst is, weken later dan normaal, net begonnen, waarna ook de potten en blikken doperwten-en-wortelen weer op de markt komen. Op de sperziebonen en de snijbonen moeten de consumenten nog minstens een maand wachten. Tot die tijd zullen de prijzen van het verse produkt nog wel hoog blijven. Tot voor kort moest het ongehoord hoge bedrag van ongeveer 5 gulden voor een halve kilo worden betaald.

De periode van internationale spanningen en hoge groenteprijzen hebben de conservenfabrikanten geen windeieren gelegd, dat is duidelijk. Er hangen geen oude voorraden meer boven de markt. Nog belangrijker voor deze bedrijfstak is dat de consument opnieuw heeft ervaren dat het geconserveerde produkt een uitstekend alternatief kan zijn voor verse groenten. Het ligt echter wel voor de hand dat de prijzen van de nieuwe oogst hoger zullen liggen dan de consument gewend is.

Vissen
Burcht-directeur Nell:,, Tja, we leven in een vrij Land, de prijs is een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag uit Oost-Europa zo groot blijft, zullen wij niet genoeg hebben aan de 40 miljoen blikken die wij jaarlijks produceren. Als de inkopers van de supermarktketens denken dat zij nog wel even kunnen wachten met contracten af te sluiten, omdat de prijzen nu wat hoger liggen, zouden ze wel eens achter het net kunnen vissen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rekken met groenteconserven hebben steeds meer lege gaten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken