Bekijk het origineel

Verdachte bekent doden van Fagel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdachte bekent doden van Fagel

Vingerafdruk bracht politie op het spoor

3 minuten leestijd

UTRECHT - De 21-jarige S. Z. heeft het doden van de 42-jarige restauranthouder Gerard Fagel bekend. Fagel werd op 9 juni 1989 doodgeschoten in zijn slaapkamer boven het restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin.

Dit heeft de Utrechtse persofficier van justitie mr. P. van der MolenMaesen gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De politie hield zoals bekend dinsdag zowel Z. als de 27-jarige E. L. -beiden uit Nijmegen— aan.

Z. en L. waren in de nacht van 9 juni 1989 naar De Hoefslag gegaan om daar in te breken. Zij kwamen de slaapkamer binnen via het dak van de serre en het open slaapkamerraam. Zij werden gestoord door de wakker wordende Fagel. Daarop schoot Z. Fagel dood, nadat hij had geroepen: „Dit is een overval". De vriendin van Fagel, die getuige was van de moord op de restauranthouder, heeft steeds verklaard dat Z. geroepen zou hebben: „Ik kom je vermoorden". Het signalement dat de vriendin van de dader heeft gegeven, komt in grote mate overeen met dat van Z. Ook L. heeft bekend bij de overval aanwezig te zijn geweest. ••

Na het doodschieten van Fagel koos het tweetal het hazepad. Ongeveer 800 meter van het restaurant werden een jack en inbrekersgereedschap gevonden. In het jack was een afdruk van de hand van Z. Op het gereedschap stond de vingerafdruk van L. In 1989 is twee weken lang door 20 rechercheurs gezocht naar degene van wie deze afdruk was. Deze is toen in de politiebestanden niet gevonden.

Havank

Begin januari van dit jaar kregen de twee Zeister rechercheurs die zich nog steeds met de zaak bezighielden, nieuwe informatie. Via Havank, het automatisch vinger-afdrukkensysteem van de CRI dat sinds vorig jaar in gebruik is, bleek op 16 maart dat de vingerafdruk op het gereedschap van L. was. L. werd daarop in de gaten gehouden door rechercheurs. Dit speurwerk leidde naar de tweede verdachte Z. De afdruk van zijn handpalm in het jack werd in juni geïdentificeerd.

De verdachten hebben de politie nog niet verteld waar het wapen is gebleven waarmee Fagel is gedood. Justitie heeft geen idee waarom de verdachten een inbraak in De Hoefslag wilden plegen. Tussen hen en Fagel bestond geen enkele relatie. Ook hebben huiszoekingen niet geleid tot terugvinden van juwelen die uit een vitrine uit De Hoefslag zijn verdwenen. De politie sluit niet uit dat deze al voor de overval op 9 juni zijn ontvreemd.

Vooralsnog houdt Justitie de dood van Fagel als het gevolg van een uit de hand gelopen inbraak. De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Beiden waren vanwege vermogensdelicten bij Justitie bekend. De jongste van het tweetal zat in de gevangenis in Vught daarvoor een straf uit toen hij gearresteerd werd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 augustus 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verdachte bekent doden van Fagel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 augustus 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken