Bekijk het origineel

Kosto: Bezuinigingen bij WVC probleem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kosto: Bezuinigingen bij WVC probleem

Criminaliteitsbeleid van Justitie in gevaar

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen bij WVC op het jeugd- en jongerenwerlc vornjen volgens staatssecretaris Kosto van justitie „een probleem" voor het criminaliteitsbeleid van zijn departement. „Als lid van de oppositie was ik al tegen die bezuinigingen", zei Kosto desgevraagd.

In het kader van het voorkomen van criminaliteit roept Justitie „ouders, leerkrachten, jongerenwerkers en sportverenigingen" op de essentiële normen in de samenleving „breed en onvoorwaardelijk uit te dragen", zei Kosto gisteren tijdens een symposium in Amsterdam over normvervaging. Hoewel er in het verleden hierover de nodige aarzeling bestond, is een moralistische benadering volgens Justitie nu „onontkoombaar". „De verbanden voor zo'n beleid zijn er. De dialoog is op gang gekomen en praten kost geen geld", aldus Kosto. Dit kan volgens hem samengaan met een door financiële overwegingen ingegeven bezuinigingsbeleid bij WVC. „Daardoor verstomt de discussie niet".

Kosto wenste overigens liever te spreken over verschuiving van normen dan over normvervaging. „In het algemeen worden de essentiële gedragsnormen, zoals respect voor het mijn en dijn en voor ieders fysieke integriteit, door iedereen gekend en aanvaard". Wel corrigeerde hij de dekaan van de organiserende theologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam, prof. dr. K. A. Deurloo, volgens wie er slechts sprake is van „relatief kleinere onaangenaamheden". De criminaliteit is in Nederland sinds de jaren '60 scherp gestegen, zo zei de staatssecretaris.

Zwartwerken

Enkele specifieke strafrechtelijke normen worden echter niet meer algemeen onderschreven: zwartrijden in het openbaar vervoer, zwartwerken, het opgeven van neveninkomsten, verkeersovertredingen, winkeldiefstal en het kopen van kennelijk gestolen goederen. Kosto wees in dit verband op een kloof tussen norm en handeling. „Men is tegen fraude, maar knoeit met het invullen van het eigen belastingformulier; men is tegen heling maar zwicht voor een op straat aangeboden aantrekkelijk geprijsde fiets".

Als factoren voor deze „verschuiving van normen" noemde Kosto de toeneming van het aantal objecten dat zich betrekkelijk gemakkelijk laat stelen, de neiging om alleen de overheid verantwoordelijk te stellen voor de handhaving van het recht alsmede het onvermogen van de gemeenschap en de overheid om de idealen van de sociale rechtsstaat (bij voorbeeld het recht op arbeid) te verwezenlijken.

Als laatste factor noemde Kosto een sterk geïndividualiseerd publiek ethos (de bereidheid om te leven naar de normen en wetten). Het collectieve belang is ondergeschikt geworden aan het individuele belang: zelfexpressie in plaats van zelfbeheersing.

Te simpel

Normvervaging is een te simpel begrip, concludeerde oud-minister dr. J. de Ruiter, die als voorzitter van het symposium optrad. De verschuiving van de normen heeft ook te maken met onomkeerbare processen (bij voorbeeld emancipatie) die positief worden gewaardeerd. Eerder moet er worden gezocht naar de oorzaken van normoverschrijdend gedrag.

Naast toenemende criminaliteit is er ook sprake van normvernieuwing. Inzake milieu, mensenrechten, geweld in de samenleving alsmede de rechten van allochtonen en patiënten zijn er volgens De Ruiter de laatste jaren „op de zwaarste manier" normen in de wetgeving vastgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 oktober 1991

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Kosto: Bezuinigingen bij WVC probleem

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 oktober 1991

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken