Bekijk het origineel

Cirkel compleet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Cirkel compleet

2 minuten leestijd

Columbus (ca. 1451-1506) was zich onbewust van de gevolgen die zijn reis ontketende. Hij heeft tot zijn dood toe nooit geloofd dat hij zijn sporen had gezet op een nieuw continent. Later wist Amerigo Vespucci dit wel overtuigend aan te tonen en naar hem werd Amerika ten slotte vernoemd.

Als Columbus' vier expedities tot iets hebben geleid, dan is het de integratie van de aarde, zegt de Britse wetenschapper J. H. Elliott. „De columbiaanse reizen hebben een overweldigende bijdrage geleverd aan de creatie van één wereld, omdat ze het geïsoleerde Amerika opnamen in het begin van een mondiaal economisch en ecologisch systeem".

Columbus 'rondde' als het ware de wereld 'af. In 1565 was de cirkel compleet. Toen zeilde het eerste Spaanse galjoen van Manila via de Stille Oceaan naar Mexico.

Europa (Spanje) slaagt erin op Amerika zo'n zwaar stempel te drukken omdat aan het einde van de vijftiende eeuw de hoogstaande Inca- en Aztekenrijken in de ver' sukkeling waren geraakt. Door hun afzijdigheid van andere beschavingscentra waren ze minder weerbaar tegen binnenvallende veroveraars.

Daarentegen hielden Azië en Europa er al een lange relatie op na. Iets wat ook opging voor NoordAfrika. De Portugezen, Hollanders en Engelsen bezaten in Azië slechts kleine handelsposten aan de kusten. Van hieruit concurreerden ze met culturen die politiek, militair en economisch aan hen gelijk waren of hen zelfs overtroffen, aldus Elliott.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Cirkel compleet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 november 1991

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken