Bekijk het origineel

Zeist maakt ziekenhuis beter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zeist maakt ziekenhuis beter

Grootscheepse uitbreiding en renovatie moeten in 1999 klaar zijn

5 minuten leestijd

ZEIST - Het Zeister Lorentzziekenhuis wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Uitbreiding en herindeling staan daarbij centraal. De totale kosten worden geraamd op 40 miljoen gulden. De directie verwacht binnenkort groen licht van de staatssecretaris van WVC na gunstige advisering van de ziekenfondsverzekeraars, het college van ziekenhuisvoorziening en de provincie Utrecht. Volgens de plannen moet in 1993 begonnen worden met de renovatie en uitbreiding van het ziekenhuis en in maart 1992 al met de keuken.

Het Zeister ziekenhuis, dat met ingang van 1 januari Lorentzziekenhuis heet, werd in 1973 gebouwd. Volgens drs. J. W. P. Schnerr, directeur beheer, en dr. J. A. C. Jongerius, directeur patiëntenzorg, moet elk ziekenhuis na 20 a 30 jaar gerenoveerd worden. De operatiekamers zijn dan meestal aan vernieuwing toe, terwijl ook de polikliniek bijgesteld moet worden.

Daarbij komt voor Zeist volgens beide directeuren dat de inrichting van enkele gedeelten in het ziekenhuis niet functioneel is. Zo bevindt zich op de eerste verdieping een rij kamers die in gebruik is bij de beddenreinigingscentrale. „Op de begane grond in het centrale gedeelte van het ziekenhuis bevindt zich het archief, terwijl door ruimtegebrek de opleiding plaatsvindt in de kelderruimte", zegt Schnerr.

„Dit moet dus veranderen bij de renovatie en uitbreiding van het ziekenhuis. Het archief verdwijnt naar de kelder en de kamers van de beddenreiniging zullen voor de verpleging bestemd worden". Volgens Schnerr wordt de polikliniek met een vleugel uitgebreid en ook de verpleegafdeling krijgt uitbreiding met een aantal verpleegruimten. De polikliniek wordt uitgebreid vanwege het toenemend aantal poliklinische contacten. Dit zijn er nu jaarlijks al zo'n honderdduizend.

De renovatie van de keuken start al in maart volgend jaar. Schnerr: „De huidige keuken voldoet niet meer aan de gestelde eisen en is afgekeurd door de arbeidsinspectie.

Stiltecentrum
Vooral het afwasgedeelte tnaakt te veel lawaai en er moet een betere afstemming komen tussen de keuken en het restaurant. Verder wordt het magazijn vernieuwd en is de apparatuur in de keuken aan vervanging toe. Dit geldt ook voor de lopendebandwerkzaamheden in verband met het opdienen van de maaltijden voor de patiënten. Na de renovatie kan de patiënt bij de broodmaaltijden kiezen uit meer mogelijkheden. Tot nu toe is dit altijd nog een standaardmodel".

Verder worden alle zespersoonskamers teruggebracht naar vierpersoons, waardoor uitbreiding noodzakelijk is om het aantal van 249 bed- /• . den te kunnen handhaven. Ook komt er een aula/stiltecentrum waarin mensen zich kunnen terugtrekken als men dat wil. Nu kan men alleen terecht in de dagverblijven, maar daar zitten Geen gedWOngen jUSie

De renovatie en uitbreiding van het Lorentzziekenhuis heeft mede te maken met het toenemend aantal patiënten dat van het ziekenhuis geook vaak andere patiënten of bezoe- , ^ruik maakt. Na een terugval eind jakers, zodat men niet even alleen kan „„ ,;„ ,;. u„. ren zeventig zit het ziekenhuis de zijn als daar behoefte aan is. Als dé aula gerealiseerd is, kunnen daar voortaan ook de kerkdiensten worden gehouden en niet meer, zoals nu gebeurt, in een vergaderruimte. Het mortuarium wordt in het ziekenhuis ondergebracht en het huidige gebouw wordt omgebouwd tot lesruimten. Ook de kinderafdeling komt in het hoofdgebouw. laatste jaren weer duidelijk in de lift. Ondanks de concurrentie van talrijke ziekenhuizen in en rondom de stad Utrecht ziet de directie de toekomst voor het ziekenhuis zonnig in en is van een eventuele gedwongen fusie geen sprake.

Jongerius: „Wij streven de laatste jaren een zorg op maat na voor de patiënten. Dit geldt zowel voor degenen die in het ziekenhuis verblijven als voor degenen die van een dagbehandeling gebruik maken. De gemiddelde ligduur in ons ziekenhuis is tien dagen en ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde. Daarnaast kennen wij de midweek-behandeling. Van de dagopnames maken jaarlijks zo'n 2400 patiënten gebruik.

Modernisering van de operatiekamers en poliklinieken is noodzakelijk. Ook het teruggaan van zes- naar vierpersoonskamers sluit daarbij aan. Dit biedt meer privacy en er ontstaat meer ruimte voor het verplegend personeel op een kamer. In verband met het toenemende aantal patiënten zal het duidelijk zijn dat de verkeersstroom in het ziekenhuis, ook van bezoekers, toeneemt. Daarom komt er een liftblok bij waarvan patiënten en verplegend personeel gebruik kunnen maken. Nu wordt het bed van de patiënt in de lift vaak omringd door een groot aantal bezoekers en dat wordt meestal niet zo prettig ervaren door de patiënt, met name van en naar de operatieafdeling".

Concurrentie

Het Lorentzziekenhuis kan volgens de directeuren de concurrentie aan met de omliggende hospitalen, zoals het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. „Ons produkt sluit nauw aan op ons verzorgingsgebied. Wij hebben in Zeist en omgeving te maken met veel verzorgingstehuizen. Het aantal patiënten is in ons ziekenhuis gemiddeld ouder dan landelijk. Daarom hebben wij het specialisme op het terrein van cardiologie, orthopedie en oogheelkunde de laatste jaren sterk uitgebreid, omdat daar met name door ouderen veel gebruik van wordt gemaakt. Dit blijkt ook uit het feit dat wij volgend op het gebied van de oogheelkunde starten met een verfijnde operatietechniek die uniek is in Nederland. En dat zie je niet zo gauw gebeuren in een klein ziekenhuis als dat van' Zeist. Om dit te realiseren, wordt door ons volgend jaar een der

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Zeist maakt ziekenhuis beter

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken