Bekijk het origineel

Tot 12 jaar geëist in zaak-Fagel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tot 12 jaar geëist in zaak-Fagel

Brein achter uit de hand gelopen inbraak ontkent iedere betrokkenheid

4 minuten leestijd

UTRECHT — De officier van Justitie bij de Utreclitse reclitbank mr. J. .H. van Hout heeft vanmorgen tegen M.Ö., (24) E. L. (28) en S. Z. (21), 12, 10 en 8 jaar gevangenisstraf geëist. Tegen Z. eiste ze ook tbs en dvfangverpleging. Het drietal stond vandaag en gisteren terecht voor hun aandeel in de zaak-Fagel.

De officier verdenkt Z. en L. van doodslag, Ö. van een poging daartoe en uitlokking van het misdrijf. De restauranthouder Gerard Fagel (42) werd op 9 juni 1989 in zijn woning boven het restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin doodgeschoten.

De rechtbank besteedde gisteren de hele dag om achter de rol van elk van de drie verdachten te komen. Shoarma-zaakeigenaar Ö. ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak. L. probeert zijn rol zo klein mogelijk te houden. Ö kent Z. en L. van de broodjes shoarma die ze in zijn zaak komen eten. Beschuldigingen van medeverdachte Z. doet hij af als leugens.

Drugs

Z. dicht Ö. de rol van het brein in deze zaak toe. O. benadert hem met „een mooie zaak". Een restauranthouder zou zes ton aan geld en sieraden in zijn restaurant hebben. Z. zou drie ton van de buit krijgen. Maar Ö. is niet de dikke Turk, meent L. De dikke Turk heeft hen gereden, zo houdt L. vol. Die dikke Turk heeft met O. gemeen dat hij een shoarmazaak in hetzelfde pand en dezelfde straat in Nijmegen heeft als Ö.

Op de avond van 8 juni komt de drugsverslaafde Z. bij Ö. en ontmoet daar L. die onder invloed van drank en drugs verkeert. Gedrieën gaan zijn in de Mercedes van Ö. naar de Hoefslag, nadat ze bij L. nog een tas met gereedschap hebben opgehaald. Ö. geeft Z. tijdens het rijden het pistool, dat uit een gat onder de vloermat komt. Ö doet Z. voor hoe hij het pistool moet laden. Het pistool moet dienen om Fagel af te schrikken. Voor de rest zou Z. op L. moeten vertrouwen, die weet alles. Ö. zet Z. en L. uit bij De Hoefslag.

Z. en L. lopen naar het restaurant. Beneden durven ze niet in te breken, omdat ze zien dat De Hoefslag van een alarm is voorzien. Het tweetal loopt rond het restaufant. Z. ziet een raam open staan op de eerste verdieping. Ze zetten een terrastafel met daarop een stoel voor de serre. Ze klimmen naar boven. Over het serredak bereiken ze het raam van de slaapkamer waar Fagel en zijn vriendin liggen te slapen.

Z. gaat eerst naar binnen. L. volgt, althans volgens Z. Als Z, richting de douchedeur loopt, wordt de vriendin wakker. Ze begint te schreeuwen. Fagel wordt ook wakker en zegt: „Wat moet dat daar?" Z. zou volgens Fagels vriendin gezegd hebben: „Ik kom je vermoorden". Fagel pakt de hand van Z. vast waarin Z. het pistool houdt. Het pistool gaat af. De kogel treft Fagel, Z. ziet door het raam L. vluchten en neemt ook de benen. Fagel zegt zijn vriendin 06-11 te bellen. Hij sterft kort daarna.

L. ontkent in de slaapkamer te zijn geweest. Hij zou zich in de bosjes bij het restaurant schuil hebben gehouden, nadat het inbreken beneden onmogelijk blijkt. De politie heeft sporen van L.'s schoenen op het serredak gevonden. Fagels vriendin heeft in al haar verklaringen steeds gezegd maar een man in de slaapkamer te hebben gezien.

Ö. pikt het tweetal op. Volgens Z. wil hij dat Z. allebei de bewoners van de Hoefslag vermoord. In het Turks geeft Ö. Z. ook opdracht L. te vermoorden. Het gebeurt evenwel niet. Ze rijden naar Rotterdam waar Z. bij het station wordt afgezet. Z. moet per trein naar Nijmegen komen om te voorkomen dat bij een verkeerscontrole het wapen wordt gevonden. Hij verkoopt het wapen.

Dat de zaak-Fagel toch opgelost is, dankt de politie voor een groot deel aan Z. Hij neemt vorig jaar Kerst, als hij in de gevangenis zit, een hem bezoekende Nijmeegse politie-agent in vertrouwen. Aanvankelijk houdt hij zijn eigen aandeel in de zaak buiten zijn bekentenissen, zodat het tot augustus duurt voordat de verdachten worden gearresteerd.

Z. kunnen zijn daden in verminderde en enigszins verminderde mate volgens de psychiater en de psycholoog worden toegerekend. De maatschappij moet tegen Z. beschermd worden vindt psychiater Van Leeuwen vandaar dat hij tbs adviseert. „Z. barst van de innerlijke wrok, als hij vrijkomt zonder behandeling heeft hij nog meer wrok en is hij nog gevaarlijker", aldus Van Leeuwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Tot 12 jaar geëist in zaak-Fagel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken