Bekijk het origineel

Strafpuntenstelsel voor automobilist komt eraan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Strafpuntenstelsel voor automobilist komt eraan

Hirsch Ballin laat bezwaren varen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin van justitie heeft zijn bezwaren tegen de invoering van een strafpuntenstelsel in het

- Het Witte Huis - EIco Zuiddam

- v.d. Brink Witgoed - Passé SOEST - Buitenhuis ST. PHILIPSLAND - Verwijs URK VEEN - Harense Smid VEENENDAAL - Serv. Centr. Midden-Ned. WAGENINGEN - J. v.d. BRINK - ELEKTRO TIMMER - VINK Witgoed verkeer laten varen. Ambtenaren van de ministeries van verkeer en waterstaat en justitie zijn momenteel bezig met de uitwerking van een voorstel.

Automobilisten die regelmatig gepakt worden op zware verkeersovertredingen kunnen hun rijbewijs en zelfs hun auto kwijtraken. Ónder zware verkeersovertredingen verstaat Hirsch Ballin het door rood licht rijden, de maximumsnelheid fors overtreden, het onder invloed rijden en het besturen van een ondeugdelijke auto.

De minister van justitie verklaarde tijdens de weekwisseling in een interview dat automobilisten die dergelijke overtredingen begaan een aantekening krijgen van de politie. Na een bepaald aantal volgt dan de intrekking van het rijbewijs of de inbeslagname van de auto. Het nieuwe systeem zou over twee jaar ingevoerd moeten worden.

Minister Maij van verkeer en waterstaat is al langer voorstander van een dergelijk strafpuntensysteem, maar minister Hirsch Ballin zag vooral op tegen de administratieve rompslomp die met een dergelijke maatregel gepaard gaat. Nu de afhandeling van bekeuringen aanzienlijk is vereenvoudigd, zijn ook de bezwaren van de minister van justitie verdwenen.

Normbesef

De Tweede Kamer heeft in een eerder stadium laten weten positief te staan tegenover een dergelijk strafpuntensysteem. In Duitsland functioneert het al enkele jaren tot tevredenheid.

Hirsch Ballin vindt een strafpuntensysteem passen bij het streven om de Nederlandse burger meer normbesef bij te brengen. Volgens de minister moet er een signaalwerking uitgaan van het nieuwe stelsel. De burger moet weten dat het regelmatig op grove wijze overtreden van verkeersregels niet door de beugel kan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Strafpuntenstelsel voor automobilist komt eraan

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 december 1991

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken