Bekijk het origineel

Oud-kamerlid ds. Abma te Putten overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oud-kamerlid ds. Abma te Putten overleden

3 minuten leestijd

PUTTEN - Op de leeftijd van 74 jaar is gisternacht overleden ds. H. G. Abma, hervormd emeritus predikant te Putten en oud-lid van de Tweede en de Eerste Kamer voor de SGP.

H. G. Abma werd op 23 januari 1917 geboren in het Friese Wouterswoude. Hij werd in 1941 tot predikant bevestigd in zijn eerste gemeente, Driesum. Verder diende hij de hervormde gemeenten van IJsselstein (1944), Rotterdam-Delfshaven (1948), Monster (1955) en Putten (19591963).

Na het overlijden van ds. P. Zandt in 1961 werd hij voorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Hij bleef dat vele jaren, tot hij in 1985 onverwacht als partijvoorzitter aftrad.

Kamers en raden
In de loop der jaren diende hij de SGP in een groot aantal functies. Van 1963 tot 1981 was hij lid van de Tweede Kamer, waar hij de laatste tien jaar na het vertrek van ir. H. van Rossum ook fractievoorzitter was. Na zijn afscheid van de Tweede Kamer maakte hij tot 1986 deel uit van de Eerste Kamer.

Van 1966 tot 1969 was hij lid van de gemeenteraad van Gouda, van 1982 tot 1987 lid van de gemeenteraad van Putten. In dit dorp was hij betrokken bij de Gereformeerde Gezindte Putten, een samenwerkingsverband tussen RPF en een aantal leden van de SGP.

Eerder was ds. Abma voorzitter van de Hervormde bond voor inwendige zending op gereformeerde grondslag (IZB) en van de SGP, tweede voorzitter van De Driestar te Gouda, lid van de Raad van de Open Universiteit te Heerlen en medewerker aan de catechetencursus te Zeist. Hij bekleedde ook jarenlang het hoofdredacteurschap van het SGP-blad De Banier en was nog steeds vaste medewerker van het hervormde Gereformeerd Weekblad.

Publikaties
De predikant-politicus publiceerde onder meer: "De rotssteen", "Na dit leven", "Het boek Esther", "Een kabinetsperiode" en "Tien woorden ethiek". In 1982 werd hem een "vriendenboek" aangeboden. Ds. Abma was commandeur in de Orde van OranjeNassau.

Maandag wordt om 13.00 uur een rouwdienst gehouden in de Oude Kerk te Putten, waarna de teraardebestelling zal plaatsvinden op de begraafplaats Schootmanshof te Putten. Zie ook pag. 2.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Oud-kamerlid ds. Abma te Putten overleden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken