Bekijk het origineel

Hoofddader krijgt twaalf jaar in moordzaak-Fagel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoofddader krijgt twaalf jaar in moordzaak-Fagel

Tweetal op zoek naar fors geldbedrag

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft gisteren in de moordzaak-Fagel de 23-jarige M. O. conform de eis veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Evenals de officier van Justitie beschouwt de rechtbank O. als het brein achter de moord op restauranthouder Gerard Fagel.

De 21-jarige S. Z., die het fatale schot loste op Fagel, kreeg tien jaar. Z. had acht jaar cel en terbeschikkingsteUing met dwangverpleging tegen zich horen eisen. De 28-jarige E. L. werd ook veroordeeld tot tien jaar, evenveel als tegen hem was geëist.

Z. en L. drongen in de nacht van 9 juni 1989 de boven het restaurant gelegen woning van Fagel in Bosch en Duin binnen. Daar lagen op dat moment de restauranteigenaar en zijn vriendin te slapen. Het duo was op zoek naar een fors geldbedrag dat zich volgens een tip van O. in het pand moest bevinden.

Fagel en zijn vriendin werden echter wakker, waarna L. in paniek naar buiten vluchtte. Z. verklaarde dat hij in feite per ongeluk Fagel had neergeschoten. Hij zei dat Fagel hem opeens bij zijn hand pakte waarna het pistool afging en de restauranthouder dodelijk werd getroffen.

De officier beschouwde O. als het brein achter de overval. Hij kwam met de tip over het geld en verschafte pistool, vermommingen en handschoenen. Ook reed hij het tweetal naar het restaurant. Zelf bleef O. tijdens de inbraak in de auto zitten. Hij liet de andere twee het eigenlijke werk opknappen.

O. 's advocaat, mr. A. Moszkowicz, kwam tot de conclusie dat zijn cliënt moest worden vrijgesproken. Hij stelde dat de officier zich uitsluitend baseerde op verklaringen van Z., die volgens de advocaat bol stonden van leugens en tegenstrijdigheden.

Geen tbs

Bij haar overwegingen heeft de rechtbank zich gebaseerd op de verklaringen van Z. Deze kreeg geen combinatie van gevangenisstraf en terbeschikstelling opgelegd. Hoewel Z. zelf geen bezwaar had tegen een tbs, ging de rechtbank toch niet over tot deze maatregel. Zij was van oordeel dat de maatschappij tegen Z. kan worden beschermd door deze een langduriger gevangenisstraf op te leggen.

De drie verdedigers hebben aangekondigd tegen het vonnis in hoger beroep te zullen gaan.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hoofddader krijgt twaalf jaar in moordzaak-Fagel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken