Bekijk het origineel

Jan Voerman op kalender

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jan Voerman op kalender

2 minuten leestijd

Het afgelopen jaar heeft de 'IJsselschilder' Jan Voerman sr. volop in de belangstelling gestaan: het was in 1991 een halve eeuw geleden dat hij in Hattem, het stadje waar museum het Voermanhuis staat, overleed. In Zwolle en Kampen zijn er tentoonstellingen gewijd aan deze in 1857 in Kampen geboren kunstenaar, die aanvankelijk interieurs, stadsgezichten en bloemen schilderde. Hij had zijn opleiding in Amsterdam en Antwerpen gehad, maar trok zich later terug in Hattem (1889), waar hij zich vooral aan de IJssel en haar landschappen ging wijden, in olieverf en aquarel. Zijn doeken maken een nogal verstilde, enigszins decoratieve indruk en zijn ook als reproduktie bij velen geliefd. In dat opzicht is de kunstkalender die uitgeverij en drukkerij Waanders in Zwolle voor dit jaar uitbrengt een goede greep: deze maandkalender is gewijd aan "Jan Voerman IJsselschilder" en de dertien bladen op breed formaat geven een aardige indruk van zijn werk. Op het voorblad zien we zijn olieverf "Warm weer" en januari toont "Wolkeffect-vallende avond" met donker dreigende wolken boven de rivier. Maar niet alleen rivierlandschappen zijn opgenomen. Heel mooi is ook "De zieke" (februari) en maart heeft "La France-rozen in aardewerken schaal", terwijl de aquarel "Ploeger" ons Hattem laat zien op de achtergrond. Een feest van kleur is de olieverf "Bloeiende stad" (mei) en "Melkbocht" en andere

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jan Voerman op kalender

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken