Bekijk het origineel

Leider doodseskaders overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leider doodseskaders overleden

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De oprichter en voormalige voorzitter van de Salvadoriaanse regeringspartij Arena, majoor Roberto D' Aubuisson, is gisteravond in een ziekenhuis in de hoofdstad San Salvador aan keelkanker overleden. Hij was jarenlang leider van de doodseskaders in El Salvador.

Weinigen zullen om zijn dood treuren, behalve waarschijnlijk een kleine groep aartsconservatieven en extreem rechtse politici en militairen in het Middenamerikaanse land. Want D' Aubuisson was een berucht militair en politicus, die letterlijk over lijken ging. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in El Salvador, Robert White, noemde hem dan ook „een pathologische moordenaar".

D' Aubuisson, die 48 jaar is geworden, was de leider van de beruchte rechtse doodseskaders, die vaak uit politiemensen, militairen of leden van veiligheidsdiensten bestonden. Mensenrechtengroepen hielden de doodseskaders verantwoordelijk voor de moord op duizenden burgers en boeren, vakbondsleden, geestelijken en guerrillastrijders. De eerste gekozen burgerpresident van El Salvador, de christen-democraat José Napoleon Duarte, stelde dat de ex-majoor het brein was achter de moord op aartsbisschop Romero (1980). Een Salvadoraanse onderzoekscommissie kwam in 1989 tot dezelfde conclusie. De ex-majoor zat op dat moment voor zijn partij in het Salvadoraanse parlement. En de regering van het buurland Guatemala beschuldigde D' Aubuisson weer van andere moorden.

De extreem rechtse politicus heeft altijd elke relatie met de doodseskaders ontkend, maar hij maakte er bij voorbeeld geen geheim van het linkse verzet in El Salvador met wortel en tak te willen uitroeien. „Praten doe je niet met terroristen en met halfzachte tactieken kom je nergens", zei hij enkele jaren geleden.

D' Aubuisson, die zich de laatste jaren iets verzoenlijker opstelde en zelfs uiteindelijk ook inzag dat er vrede moest komen, is voor zijn misdaden nooit gestraft. De voormalige president Duarte kondigde in 1987 een amnestie af die een punt zette achter de duizenden moorden die de doodseskaders begingen. Alleen voor de moord op aartsbisschop Romero maakte Duarte een uitzondering.

El Salvador lijkt anno 1992 op weg naar een permanente vrede, maar de geest van de onverzoenlijke D' Aubuisson uit de jaren tachtig leeft nog voort in het Middenamerikaanse land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Leider doodseskaders overleden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken