Bekijk het origineel

Geen extra geld voor lonen in zorgsector

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen extra geld voor lonen in zorgsector

Bonden verwachten „golf van arbeidsonmst"

3 minuten leestijd

RIJSWIJK - Staatssecretaris Simons dreigt in een diepgaand conflict te raken met de werknemers en de werkgevers in de gezondheidszorg. De staatssecretaris weigerde gisteren in te gaan op de eis van zowel de bonden als de werkgevers in de zorgsector om meer geld voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden beschikbaar te stellen.

Simons en De Vries vinden dat de lonen in de gezondheidszorg (onder meer ziekenhuizen, bejaardenhuizen, thuiszorg en welzijnswerk) niet meer mogen stijgen dan 3 procent. De vakbonden willen echter dat de lonen in de zorgsector ten minste evenveel stijgen als in het bedrijfsleven. Daar worden cao's afgesloten met een loonsverhoging van 4 tot 4,5 procent.

De bonden willen bovendien dat het kabinet nog enige verbeteringen aanbrengt in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij elkaar komen de eisen neer op een stijging van de loonkosten in de zorgsector met 5,5 procent. De bestaande cao in de zorg loopt per 1 april aanstaande af. De onderhandelingen over een nieuwe cao beginnen deze maand.

De werkgevers zijn het met de bonden eens dat de lonen in de gezondheidszorg omhoog moeten. Zij wijzen erop dat anders de concurrentieslag met het bedrijfsleven om goed personeel al bij voorbaat verloren is. Een stijging met 4 procent vinden de werkgevers redelijk.

Pensioenpremie

Volgens Simons kan een loonsverhoging van 3 procent betaald worden uit een verlaging van de pensioenpremie. Bonden en werkgevers zijn daar echter fel op tegen. Zij menen dat de pensioenpremie nu reeds veel te laag is om de pensioenkosten te kunnen dekken.

Een verhoging met 3 procent is voorlopig het maximaal haalbare wat het kabinet betreft. Simons: „Ik heb serieus naar de bonden en de werkgevers geluisterd. Maar de problemen bij de overheid zijn groot. Wij moeten proberen de balans in evenwicht te houden tussen loonsverhoging en de groei van het aantal banen. En elk kwart procent extra loonsverhoging heeft direct gevolgen voor het niveau van de zorg". De bonden nemen van hun kant geen genoegen met deze verklaring van de staatsscecretaris. AbvaKabobestuurder H. den Uyl: „Ik begrijp niet waarom de werknemers in de gezondheidszorg als enigen in het land moeten opdraaien voor de financiële problemen van de overheid".

Den Uyl verwacht door de opstelling van de bewindslieden „een golf van onrust in de gezondheidszorg". De vakbond Nu 91 sprak zelfs van „een grimmige sfeer onder de werkenden in de sector". De bonden kondigden aan dat acties harder zullen zijn dan in het verleden. „We hebben geen behoefte meer aan optochten", aldus Den Uyl.

Kwaliteit

De werkgevers hebben aan Simons 170 miljoen gulden extra gevraagd om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het gaat daarbij voornamelijk om extra arbeidsplaatsen in de insteUingen. Volgens de werkgevers kan het geld bij elkaar gebracht worden door de ziektekostenpremies met 0,24 procent te verhogen.

Simons wijst een premieverhoging echter zonder meer van de hand. „Dat is de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing. Als al mijn collega's hun problemen oplossen met een kwart procent premiestijging, wil ik aan het einde van het jaar de burger wel eens horen als hij daar de rekening van krijgt gepresenteerd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geen extra geld voor lonen in zorgsector

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken