Bekijk het origineel

Noriega's onschuld en rechtschapenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noriega's onschuld en rechtschapenheid

Vuurwerk verwacht tijdens proces tegen gewezen sterke man van Panama

4 minuten leestijd

PANAMA-STAD - Het federale gerechtshof van Miami heeft het proces tegen de gewezen alleenheerser van Panama, generaal Manuel Antonio Noriega, hervat. De verdediging belooft vuurwerk. De aanklagers vrezen het allerergste: vrijspraak.

De pleitbezorgers van de gevallen dictator hanteren een verbluffend simpele, maar hoogst efficiënte strategie. Zij demonteren met een haast klinisch gevoel voor perfectie de verklaringen van de 46 getuigen die het openbaar ministerie presenteerde. Het doel dat hun hierbij voor ogen staat is niet slechts het aantonen van Noriega's onschuld, maar ook het bewijzen van diens rechtschapenheid. Als president van zijn land zou generaal Noriega geen enkele moeite hebben gespaard om criminele activiteiten in het algemeen en de smokkel van drugs in het bijzonder de kop in te drukken.

De oud-dictator staat in Miami terecht voor tien aanklachten. Alle hebben betrekking op Noriega's vermeende betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. Maar de twaalf man sterke jury in wier handen het lot van de generaal ligt, is tot dusver niet erg onder de indruk van de bewijslast tegen de verdachte. Het openbaar ministerie leunt zwaar op de verklaringen van getuigen die zelf het nodige op hun kerfstok hebben.

Acht van hen staan terecht wegens drugsdelicten en rekenen op lichtere straffen in ruil voor hun aantijgingen. Een negende, de Columbiaan Carlos Lehder, topman van het beruchte Medellin-smokkelsyndicaat, zit een levenslange straf uit. Weer andere getuigen die het openbaar ministerie optrommelde, deden hun verhaal in ruil voor forse sommen geld.

Het kost Noriega's advocaten daarom weinig moeite om hun verklaringen met vraagtekens en verdachtmakingen te ondermijnen. De getuigen die de verdediging opriep, kwamen daarentegen uit vrije wil, verlangden geen honoraria en hebben een schoon strafblad.

Keerpunt

Het keerpunt in de zaak tegen Noriega was ongetwijfeld het onder ede vertelde verhaal van Francis Mullen, oud-directeur van het Amerikaanse drugsbestrijdingsbureau DEA. De ervaren politieman beperkte zich tot de feiten en wierp daarmee een heel nieuw licht op het Panama van generaat Noriega. Op de vraag van advocaat Frank Rubino of hij als chef van de DEA ooit informatie had ontvangen over Noriega's betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen, antwoordde Francis Mullen kortweg; „Nee, integendeel".

De gepensioneerde DEA-baas onthulde dat hij de Hanamese dictator persoonlijk diverse malen heeft mogen bedanken voor diens „actieve hulp" bij het opsporen, arresteren en voorleiden van coca-criminelen. De verklaringen van de voormalige DEA-directeur staan niet op zichzelf. Zij werden gevolgd door de even opmerkelijke getuigenis van Donald Winter, een exagent van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, met een benijdenswaardige staat van dienst. Winter ontzenuwde de beschuldiging dat Noriega een bedrag van bijna acht miljoen gulden toucheerde als 'beloning' voor het tolereren van clandestiene activiteiten in Panama door het Medelh'n-smokkelsyndicaat.

Volgens Winter ontdekte de CIA dat de Columbianen dit bedrag hadden uitgekeerd aan een zekere kolonel Juan Melo, lid van de generale staf en dus ondergeschikt aan Noriega. Na de Panamese alleenheerser met de harde feiten te hebben geconfronteerd, beloofde deze de corrupte officier onmiddellijk uit al zijn functies te ontheffen. „Hetgeen ook prompt gebeurde", aldus Winter. De ex-spion liet verder weten dat Noriega de CIA nooit enige reden heeft gegeven tot klagen. „De Panamees kwam ons voor als een betrouwbaar, integer en oprecht bondgenoot", zo verzekerde Winter.

Tegenpool

Hoewel Noriega's advocaten weigeren in de toekomst te kijken, beginnen steeds meer juridische specialisten rekening te houden met de mogelijkheid dat het niet tot een veroordeling komt van de gevallen dictator. De argumentatie van het openbaar ministerie is verrassend zwak en stoelt op 'horen zeggen' en andere vage bronnen. Tijdens de rechtzitting openbaart generaal Noriega zich bovendien als uiterst correct, behulpzaam en vriendelijk de perfecte tegenpool van het criminele monster dat de aanklagers in hem menen te zien. De wending die het geruchtmakende proces nam met de verklaringen van oud DEA-baas Muilen en die van ex-CIA-agent Winter, zorgen ondertussen voor lichte paniek in Panama. „We zullen niet toestaan dat Noriega zijn oude dag kan slijten onder een zacht wuivende palmboom ergens in Florida. Mocht de Amerikaanse justitie in dezen tekort schieten, dan zal de regering van Panama geen moment twijfelen om de uitlevering van Noriega te vragen", zo waarschuwde onlangs vice-president Guillermo Ford.

Het openbaar ministerie in PanamaStad stelt de generaal verantwoordelijk voor de in 1985 gepleegde moord op Hugo Spadafora, een voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid en vertegenwoordiger in Panama van diverse Middenamerikaanse guerrillabewegingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Noriega's onschuld en rechtschapenheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken