Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Britse monarchie (I)

LONDEN (DPA/RTR) - De Britse prins Andrew en zijn, nu nog, echtgenote Sarah, bijgenaamd "Fergie", brachten de afgelopen dagen door in hun villa bij Londen. Hun advocaten bereidden intussen de details voor van hun aangekondigde echtscheiding. Voor het mislukken van het huwelijk van de hertog en hertogin van York stelde de Britse zondagspers vooral de sterk inperkende levensomstandigheden binnnen het Britse koningshuis verantwoordelijk. „Zij voelde zich uitgeleverd aan het systeem", schreef de Sunday Times onder aanhaling van een interview dat de hertogin in november had.

Britse monarchie (II)

LONDEN - Het koninklijke huis moet niet de hertogin of de pers de schuld geven van het mislukken van het huwelijk maar dient bij zichzelf te rade te gaan, adviseerde de Mail on Sunday. „Indien dit betekent dat er dingen moeten veranderen die men steeds zo heeft gedaan, dan moet dat gebeuren", stelde de Mail in een commentaar. De Sunday Times wees er in een bijlage op dat alle huwelijken tussen leden van de koninklijke familie en burgers de laatste tijd op de khppen zijn gelopen. „Ook het huwelijk tussen de prins en prinses van Wales zou onder de last van hun breed uitgemeten problemen kunnen bezwijken", verwees het blad naar berichten over moeilijkheden tussen Charles en Diana.

Thaise verkiezingen

BANGKOK (AP) - De eerste landelijke Thaise verkiezingen sinds de mihtaire coup in februari 1991 zijn volgens voorlopige uitslagen gewonnen door partijen die nauwe banden met het leger onderhouden. Chart Thai, Samakkhi Tham en Sociale Actie zouden 190 van de 360 zetels in het lagerhuis hebben behaald. Verwacht wordt dat de partijen binnen twee weken een regeringscoalitie aangaan. De leider van de junta, generaal Sunthom Kongsompong, zei gisteren bij het uitbrengen van zijn stem dat hij bij de keus van de premier en de regeringsformatie de laatste stem zou hebben.

Arrestaties

BUENOS AIRES (AP) - In de Argentijnse hoofdstad, Buenos Aires, zijn zaterdag vijf mensen opgepakt in verband met de aanslag op de Israëlische ambassade, dinsdag, waarbij ten minste 28 mensen om zijn gekomen. Dit heeft het officiële /S-gentijnse persbureau Telam bekendgemaakt. Volgens het persbureau heeft de anti-terreurbrigade van de federale politie in een woning in het centrum van de stad vier mannen en een vrouw gearresteerd. De arrestaties hangen samen met de aanslag, maar verdere details waren niet bekend, aldus Telam. De persafdeling van de federale politie verklaarde echter niets van de arrestaties te weten.

ETA

MADRID (DPA) - De Spaanse politie heeft gisteren een deel van de infrastructuur van de Baskische afscheidingsbeweging ETA in Barcelona, Valencia en Tarragona vernietigd. Ze arresteerde een vermeende terrorist. Fernando Diez Torres, die volgens de politie in Madrid mede verantwoordelijk is voor de vijf zware aanslagen in en rond Barcelona dit jaar (vijf doden), werd in een huis in Tarragona gearresteerd. De politie legde de hand op wapens, hoeveelheden springstof en belangrijke documenten. Onder de aanslagen waren twee acties met bomatuo's afgelopen donderdag, waarbij een politieman en een voorbijganger omkwamen.

Etnische Duitsers

MOSKOU (AP) - Een congres van etnische Duitsers in Rusland heeft gisteren de Russische president, Boris Jeitsin, ervan beschuldigd het herstel van het etnisch- Duitse autonome gebied te vertragen en onbeperkt recht van emigratie naar Duitsland geëist. Het Russische Informatiebureau heeft dit bekendgemaakt. De ongeveer 1000 etnische Duitsers op het congres namen een resolutie aan waarin van de Russische autoriteiten herstel wordt geëist van het autonome gebied aan de rivier de Wolga. Verder wordt van de regeringen in Bonn en Moskou geëist dat zij behulpzaam zijn bij de emigratie van etnisch Duitsers die dat willen.

Verdraagzaamheid

BRUSSEL (ANP) - Onder het schreeuwen van „Racisme nee, verdraagzaamheid ja" hebben tienduizenden Belgen gisteren deelgenomen aan een demonstratie in Brussel tegen vreemdelingenhaat. Volgens de zeer tevreden organisatoren kwamen „minstens" 150.000 mensen opdagen, die het gure en winderige weer voor lief namen voor een mars door de Belgische hoofdstad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 maart 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken