Bekijk het origineel

Levenslang voor dubbele doodslag en beroving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Levenslang voor dubbele doodslag en beroving

Officier sluit kans op herhaling niet uit

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Officier van justitie mr. P. Frielink heeft gisteren voor de rechtbank in Utrecht levenslang geëist tegen de 31-jarige H. G. uit Utrecht. G. stond terecht wegens doodslag op het bejaarde Utrechtse echtpaar Van den Tol en de diefstal van 35.000 gulden en juwelen uit het huis van het echtpaar op 17 december van het vorig jaar.

Op de dubbele doodslag en diefstal staat in Nederland een maximale straf van twintig jaar of levenslang. Gezien de ernst van het misdrijf en de „koelbloedige" en „beestachtige" manier waarop G. zijn daden had gepleegd, vond Frielink een straf van twintig jaar nog te weinig. In feite komt G. dan na dertien jaar weer op vrije voeten. De officier vond dat „onverteerbaar" en eiste daarom levenslang tegen G.

Voor de officier schoten woorden tekort om de daden van G. te beschrijven. G. was volgens hem een emotieloos persoon, die op het moment van de doodslag bijna volledig toerekeningsvatbaar was. De doodslag leek hem ook daarna koud te laten. De officier acht de kans op herhaling van dergelijk gedrag dan ook volstrekt niet uitgesloten.

De slachtoffers waren voor G. oude bekenden. Tot vier jaar geleden kwam hij regelmatig over de vloer bij het echtpaar Van den Tol, de grootouders van zijn toenmalige vriendin. Opa A. van den Tol (97) en zijn vrouw G. van den Tol-Kemper (81) stonden bekend als vriendelijke, oude mensen. Oma Van den Tol was door suikerziekte nogal bedlegerig. Opa Van den Tol hield er ondanks zijn hoge leeftijd nog een handeltje in oud ijzer op na. Hij was dol op G. die hij, in de tien jaar dat hij met zijn kleindochter een relatie had, beschouwde als een kleinzoon.

G. besloot in december 1991 het oude echtpaar weer eens op te zoeken. Na het ophalen van oude herinneringen maakten hij en Van den Tol een afspraak voor de volgende ochtend. G. zei een partij oud koper in de aanbieding te hebben en zou Van den Tol bovendien helpen met sjouwen van ijzer. Die avond vatte G. het plan op voor de beroving van het bejaarde echtpaar, omdat hij vermoedde dat er veel geld in huis moest zijn, zo vertelde hij tijdens de rechtszaak.

Klauwhamer

De volgende ochtend om kwart over zeven stond G. voor de deur bij de familie Van den Tol. Hij voelde zich zeer agressief. Nadat hij nog een kopje thee kreeg aangeboden, sloeg G. zijn slachtoffers met een hamer dood. Na de moorden wiste G. nog wat sporen uit en verdween met de buit naar zijn vriendin. Dezelfde dag nog maakten zij het geld op aan de aanschaf van een auto, een fototoestel, een radiocassetterecorder en een exclusief diner.

Uitspraak volgt op 12 mei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Levenslang voor dubbele doodslag en beroving

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken