Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Eén pan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eén pan

4 minuten leestijd

Alles in één pan, pot of schotel klaarmaken is handig, snel klaar èn vaak lekker. Dat er méér te bedenken valt dan een stamppot of gewone ovenschotel, laat het boekje "Eenpans Eetplezier" zien. Voor de consument die tijd wil besparen en toch verantwoord en lekker wil tafelen, heeft het Nederlands Zuivelbureau dit handige kookboekje gemaakt.

Deze uitgave, in de bekende reeks kookboekjes van het bureau, bevat ongeveer honderd recepten. De meeste gerechten zijn binnen een halfuur tot drie kwartier gemaakt, zoals verschillende stoofschotels en maaltijdsalades. Via het register kan snel een keus worden gemaakt uit gerechten met vlees en vleeswaren, vis, schaal- en schelpdieren, kip, kalkoen en konijn of uit 22 vegetarische schotels. Alle gerechten zijn in kleur afgebeeld en vaak voorzien van tips en variaties. Onderstaande recepten zijn voor 2 personen. De rijstschotel met roergebakken kip en kerrie is echt verrukkelijk.

Rijstschotel

150g rijst;
zout; 250 g kipfilet;
2 preien (ca. 400g);
1 kleine mango;
3 eetlepels olie;
1 eetlepel kerrie;
6 eetlepels ananasstukjes (uit blik);
50g ongezouten cashewnoten;
½ dl yoghurt, op kamertemperatuur;
1 eetlepel gesnipperde peterselie of korianderblad.

Kook de rijst gaar en droog in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar de rijst tot gebruik in afgesloten pan. Snijd, terwijl de rijst kookt, de kipfilet in reepjes van ca. 1 cm. Maak de preien schoon en snijd ze in smalle ringen. Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit los en snijd het in kleine blokjes. Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en roerhak de reepjes kipfilet ca. 3 minuten. Voeg de preiringen toe en roerhak ze 3 minuten mee, alles op een hoog vuur. Roer zout naar smaak, de kerrie, de stukjes mango en ananas en de cashewnoten erdoor. Schep de gekookte rijst erdoor en laat alles door en door heet worden. Neem de pan van het vuur en roer de yoghurt door het gerecht en strooi de peterselie of koriander erover.

Ijsbergsla

750 g aardappelen;
zout; peper;
1 mini-blikje (ca. 120g) maïskorrels; 
½ krop ijsbergsla;
150 g belegen of oude Goudse kaas;
ca. 1½ dl melk.

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca. 20 minuten; warm de maïskorrels kort mee. Was intussen de sla, snijd de krop in smalle reepjes en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Verwarm de melk. Giet de aardappelen met de maïs af en prak ze fijn met een pureestamper. Stamp de sla, de kaasblokjes en zoveel melk door de puree dat een smeuïge puree ontstaat. Laat de stamppot op een matig hoog vuur al roerende door en door warm worden en breng hem op smaak met zout en peper.

Roerei

1 rode paprika;
1 kleine ui;
30 g boter;
200 g gesneden prei;
4 eieren;
2 eetlepels koffie- of slagroom;
zout;
peper;
1 eetlepelkerrie;
50g geraspte belegen Goudse kaas;
1 tomaat.

Maak de groenten schoon; snijd de paprika in stukjes en snipper de ui. Verhit de boter in een koekepan en fruit de ui, paprika en de prei ca. 5 minuten tot de prei zacnt is; roer af en toe. Klop intussen de eieren los met de room, zout en peper naar smaak en de kerrie. Roer de geraspte kaas door het eimengsel. Was de tomaat en sniid hem in partjes. Schenk het ei-kaasmengsel bij de groenten in de pan en laat het ei op een matig hoog vuur en onder voortdurend roeren stevig, maar niet dr90g worden. Schep het roerei op twee warme borden, garneer met de partjes tomaat en geef er geroosterd brood of stokbrood bij.

N.a.v. "Eénpans Eetplezier"! uitg. Het Nederlands Zuivelbureau; 96 biz.; prijs 6,95 gulden.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Eén pan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken