Bekijk het origineel

Strijd in N-Karabach breidt zich verder uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Strijd in N-Karabach breidt zich verder uit

Hevige gevechten rond dorpje Lissagor

2 minuten leestijd

MOSKOU/BAKOE (AFP/DPA/RTR) - In Nagorny-Karabach heeft de strijd tussen Armeniërs en Azerbeidzjanen zich na de val van Sjoesja, het laatste Azerische bastion in het gebied, tot buiten de enclave verspreid. Gisteren vonden hevige gevechten plaats in de Azerbeidzjaanse corridor die Nagorny-Karabach van Armenië scheidt.

Eenheden van het Armeense „zelfverdedigingsleger" uit de enclave waren in hevige gevechten verwikkeld met Azerbeidzjaanse troepen om het dorp Lissagor. De Armeniërs beheersen sinds zondagavond de heuvels rond het plaatsje, zo is in de Armeense hoofdstad Jerevan vernomen. Als Lissagor valt, ligt de weg open naar Latsjin, de laatste Azerische basis op de strategisch belangrijke weg tussen Armenië, Sjoesja en Stepanakert in Nagorny-Karabach. Hierdoor zouden de Armeniërs de orasingehng van hun gebied kunnen doorbreken en een verbinding over land kunnen leggen met Goris in Armenië.

Leger

Azerbeidzjan beschuldigt de Armeniërs ervan Latsjin vanuit Goris te bombarderen. Volgens het Azerbeidzjaanse persbureau Toeran rukt het Armeense leger vanuit deze basis op naar Latsjin. Jerevan spreekt deze beweringen tegen en zegt dat het alleen de Azerbeidzjaanse bombardementen op Armeense dorpen in het grensgebied beantwoordt.

De Azerbeidzjaanse interim-president, Jakoeb Mamedov, riep de Russische president, Boris Jeltsin, gisteren op de Armeense „agressor" in te tomen en een escalatie van het geweld te voorkomen. „Alle vredesinspanningen van de VN, de CVSE en andere internationale organisaties en staatshoofden om de toestand in Karabach en aan de Armeens-Azerische grens te normaUseren, zijn hierdoor nietig geworden", aldus het staatshoofd. Vrijdag nog sloten Mamedov en de Armeense president, Levon Ter Petrossian, een officieel vredesakkoord in Teheran. De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Mahmoud Vaezi, is inmiddels in Bakoe aangekomen voor besprekingen over de gevechten.

Grondgebied

Ook vroeg Mamedov de mosUm-republieken van de ex-Sowjet-Unie om steun tegen „een nieuwe genocide op het Azerbeidzjaanse volk, de verovering van een belangrijk deel van zijn grondgebied en het wijzigen van Azerbeidzjans grenzen door Armenië". Kort tevoren moest Mamedov voor de radio toegeven dat Sjoesja in handen van de Armeniërs was gevallen. Die waren de stad in de nacht van vrijdag op zaterdag binnengevallen, en meldden zondag na Azerische tegenaanvallen dat ze veroverd was. Volgens de eerste gegevens uit Bakoe en Jerevan zijn daarbij zeker honderd doden gevallen. De ongeveer 40.000 inwoners van Sjoesja waren begin maart al geëvacueerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Strijd in N-Karabach breidt zich verder uit

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken