Bekijk het origineel

Vijfjaar cel geëist in zaak Haagse huurmoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vijfjaar cel geëist in zaak Haagse huurmoord

Man gaf opdracht tot twee moordaanslagen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Officier van Justitie mr. J. Welschen heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag vijf jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging geëist tegen de 41-jarige M. E. H. uit Den Haag. De man wordt ervan verdacht vorig jaar opdracht te hebben gegeven voor moordaanslagen op twee mannen. Een van hen overleefde de aanslag niet.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde in april al vier Hagenaars voor hun betrokkenheid bij deze huurmoordzaak. Twee van hen kregen gevangenisstraffen van tien jaar opgelegd, een werd veroordeeld tot acht jaar cel en een tot twee jaar cel. .De 41-jarige Hagenaar die gisteren terecht stond, zou opdracht hebben gegeven om de 54-jarige M. Belghazi en de 51-jarige M. Amakram uit de weg te ruimen. In het eerste geval lukte dat: Belgahzi werd op 11 december vorig jaar dood aangetroffen in zijn auto in de Haagse Cronjéstraat. De schutter is nog steeds voortvluchtig. De 51-jarige Amakram overleefde op 6 november vorig jaar de aanslag door op de vlucht te slaan.

De Hagenaar ontkende gisteren tijdens de zitting dat hij opdracht had gegeven om beide mannen te vermoorden. Ze zouden alleen stevig onder handen genomen moeten worden. Hij wilde hen een lesje leren, omdat ze volgens hem achter zijn vrouw aanzaten en hem probeerden te vergiftigen. Voor enkele tienduizenden guldens huurde de Hagenaar de diensten in van de reeds veroordeelde huurmoordenaars.

Hallucinaties

Onderzoeken van een psychiater en een psycholoog hebben uitgewezen dat de man ernstig last heeft van waanideeën en hallucinaties. Beide gedragsdeskundigen achten de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar en pleiten voor tbs met dwangverpleging. Ook de verdachte zelf heeft te kennen gegeven dat hij behandeld wil worden.

Officier van Justitie mr. Welschen kon zich in die suggestie vinden. Hij vond het echter wel nodig om ook een gevangenisstraf te eisen, omdat de man toch in lichte mate toerekeningsvatbaar wordt geacht. Welschen zei dat hij het van een laffe mentahteit vond getuigen om anderen in te huren voor een moord.

De raadsman van de verdachte, mr. A. Moszkowicz, zei dat hij „paf stond" van de eis van de officier van Justitie. „Mijn cliënt is de laatste tijd sterk achteruit gegaan en moet dringend behandeld worden", aldus de advocaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vijfjaar cel geëist in zaak Haagse huurmoord

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken