Bekijk het origineel

Boeren pakken zelf mestoverschot aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boeren pakken zelf mestoverschot aan

Produktie-afhame van een kwart afgesproken

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse varkens- en kippenhouders zijn bereid hun mestproduktie met een kwart te verminderen. Dat is het resultaat van breed overleg tussen de diverse regionale boerenbonden, zoals dat gisteravond heeft plaatsgevonden.

De veehouders denken de reductie te kunnen realiseren zonder hun veestapel te verkleinen. Technische maatregelen op het bedrijf en aanpassing van het veevoer zijn afdoende, zo verwachten de drie Centrale Landbouworganisaties (CLO's). Het is de bedoeling dat elke varkens- of pluimveehouder zijn mestproduktie in 1995 met een kwart heeft teruggebracht. Lukt dat niet dan krijgt de desbetreffende boer een heffing opgelegd, die zo hoog is dat het niet rendabel is te veel vee te houden.

Vrijwillige basis

Verder moeten alle veehouders in 1995 een mineralenboekhouding bijhouden, zodat duidelijk wordt in hoeverre ze het milieu belasten. Houders van rundvee gaan bovendien op vrijwillige basis minder kunstmest strooien, zodat er 20 tot 30 procent stikstof per hectare minder wordt uitgereden.

De plannen van de centrale landbouworganisaties zijn bedoeld om dreigende overheidsmaatregelen van tafel te krijgen. De ministers Bukman (Landbouw) en Alders (Milieubeheer) presenteerden in september vorig jaar een aantal beleidsvoornemens die moesten voorkomen dat de mestproduktie nog verder toe zou nemen. Het landbouwbedrijfsleven heeft zich vanaf het begin fel verzet tegen deze maatregelen en een eigen plan aangekondigd. Dat plan. Mineraal Centraal geheten, ligt nu in de definitieve versie op tafel en zal begin juni worden aangeboden aan het kabinet.

Volgens voorzitter M. Varekamp van de CLO's vergt het plan „een grote inspanning van de individuele boer". De politiek moet het dan ook niet wagen het plan af te wijzen, aldus Varekamp. „Ik zou dat zeer onverantwoord vinden. Als er ooit een draagvlak is geweest onder de boeren voor dergelijke maatregelen, dan is het nu. Dit plan is ook geen basis voor verdere onderhandelingen. Dit is het eindbod".

Zandgronden

De landbouworganisaties vinden verder dat alles in het werk moet worden gesteld om in 1995 voldoende mestfabrieken te hebben. Volgens de bonden is het aan de veehouders op de zandgronden zelf om die mestfabrieken te bouwen. Het aanvankelijk voornemen om deze boeren een collectieve heffing op te leggen om de fabrieken te financieren is door de Europese Commissie slechts voor een paar jaar toegestaan en derhalve in de praktijk niet haalbaar. De boeren in de overschotgebieden moeten zich dan ook zelf financieel garant stellen voor de mestfabrieken, aldus de boerenbonden.

De CLO's verklaarden zich gisteravond tevens akkoord met het Veplaatsingsbesluit, dat de handel in mestrechten regelt. Dat betekent wel dat de ongebruikte mestproduktierechten worden geschorst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Boeren pakken zelf mestoverschot aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 mei 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken