Bekijk het origineel

Meer tuinbouw, minder vee en graan in 2015

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer tuinbouw, minder vee en graan in 2015

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse tuinbouw zal zich in het jaar 2015 fors hebben ontwikkeld. De veehouderij en de akkerbouw daarentegen zijn aanzienlijk kleiner dan nu.

Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport dat vandaag is uitgekomen over de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in de komende vijfentwintig jaar.

Het CPB gaat er daarbij vanuit dat de wereldeconomie een gezonde groei vertoont en dat er sprake is van een vrije handel in landbouwprodukten. Dank zij de techniek lukt het de landbouw de milieuproblemen onder de knie te krijgen.

Vooral de tuinbouw profiteert van de vrije wereldhandel. De export groeit jaarlijks meer dan 4 procent, met name dank zij de bloemen en planten. Dank zij de techniek wordt flink bespaard op energie.

De akkerbouw heeft ernstig te lijden onder de vrije wereldhandel, omdat de prijzen fors dalen. De teelt van granen, oliezaden en suiker is niet meer rendabel. De teelt van de aardappel wel, maar uitbreiding is niet mogelijk vanwege milieuregels. De groententeelt in de vollegrond is een alternatief.

Ook de veehouderij krimpt in. De schapen- en vleeskoeiensector kunnen de concurrentie niet aan. De vraag naar vlees uit de intensieve veehouderij stagneert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Meer tuinbouw, minder vee en graan in 2015

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 juni 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken