Bekijk het origineel

Blokkade grote strop voor wegvervoerders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blokkade grote strop voor wegvervoerders

Verzekering dekt bederf bloemen en vlees niet

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - De EVO, de ondernemersorganisatie voor logistiek en transport, heeft gisteren voor haar leden een informatiebulletin uitgevaardigd naar aanleiding van de wegblokkades in Frankrijk. Daaruit blijkt dat vooral voor Nederlandse bedrijven de blokkades grote financiële gevolgen kunnen hebben.

Volgens de EVO zijn namelijk bloemen noch vlees die door een blokkade bederven onder zelfs een uitgebreide polis verzekerd. Pas als de stakers bewust de koelinstallaties molesteren, betaalt de verzekeringsmaatschapij uit.

Een transportverzekering betaalt alleen uit als, ongeacht de schade-oorzaak, er schade is door verlies of schade van de goederen. Vertragingsschade is nooit meeverzekerd, aldus de EVO in het bulletin.

Onduidelijker is wie er voor de (financiële) schade van de blokkades moet opdraven: de vervoeder, de leverancier of de koper. Volgens de EVO is dat volkomen afhankelijk van de afgesproken leveranciersvoorwaarden. Wel is het zo dat vertraging voor de leverancier een overmachtssituatie is waarvoor hij niet verantwoordelijk is.

Twee telefonistes

Ook de Franse staat kan niet worden aangesproken bij het bederven van de goederen, aldus de EVO. Wel is de staat volgens de wet verantwoordelijk voor alle andere de schade die direct is veroorzaakt door (actie-)groepen. Daarbij hoort ook de schade aan de persoonlijke eigendommen van de chauffeurs en aan de vrachtauto zelf. Wel dient er direct door de politie een proces-verbaal te worden opgemaakt en moet er een claim worden gelegd bij de prefect in het departement waar de schade is aangebracht.

De organisatie stelde een bulletin op nadat de afgelopen dagen een groot aantal van haar leden de EVO belde met vragen over de gevolgen van de wegblokkades. „Er zaten consequent twee telefonistes vragen te beantwoorden", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Blokkade grote strop voor wegvervoerders

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken