Bekijk het origineel

Is Anne met haar 14 jaar te jong voor verkering?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Is Anne met haar 14 jaar te jong voor verkering?

„Praat er samen eerlijk over met je ouders en doe in elk geval niets stiekem'

1 minuut leestijd

Zijn naam staat op bijna elke bladzij van baar agenda. Overal waar ze komt, ziet ze hem voor zich. En als ze zich niet vergist, heeft hij ook een oogje op haar. Of lijkt dat maar zo? Er is echter één probleem: Anne is 14; hij, Peter, 18. Zullen haar ouders wel akkoord gaan met een eventuele verkering?

Maar waarom niet? Dat is toch geen probleem? Je kunt toch niet te jong zijn voor verkering? Leeftijd heeft toch niets met liefde te maken? Toch wel, zegt de heer W. Visser, ouderling van de gereformeerde gemeente te Nunspeet. Je kunt wel degelijk te jong zijn voor verkering. Wellicht is het beter verkering te krijgen op je achttiende dan op je veertiende.

Visser: „Natuurlijk is het waar dat de ene 14-jarige de andere niet is. Maar over het algemeen is het wel zo dat je op die leeftijd nog midden in de puberteit verkeert. Globaal gesproken loopt die periode af tussen je zestiende en achttiende jaar. Daarna komt de tijd van geestelijke rijpheid, waarin je tot jezelf komt. Een eigen mening wordt gevormd, een eigen verantwoordelijkheid ontstaat en er komt een evenwichtig omgaan met je man- of vrouw-zijn".

Ideaal

„Krijg je nu vóór die periode verkering, dan worden je gevoelens van verliefdheid meestal gevoed door een ideaalbeeld van liefde en verkering. Het uiterlijk van de ander speelt een grote rol. „Dat is een knap meisje", hoor je dan zeggen. Of: „Tjoh, wat een leuke knul".

Niet zelden zie je dat de verliefdheid op de ene jongen gemakkelijk weer overslaat op een andere, ook al zo'n leuke knul. We mogen elkaar daar trouwens ernstig voor waarschuwen. Het vlinderen van de een naar de ander heeft al heel wat kapot gemaakt bij jongeren. Ook jeugdliefde is geen onschuldig spel".

Veel ouderen zeggen dat het „Praat er samen eerlijk over met je ouders en doe in elk geval niets stiekem" onverstandig is om vaste verkering te hebben als je 14, 15 jaar bent. Het zóu een goede persoonlijke ontwikkeling in de weg staan.

„Ik wil niet overdrijven, maar er zijn toch genoeg voorbeelden van jongens en meisjes die jong verkering kregen en daardoor haast stopten in hun geestelijke groei. De verliefden hebben alleen nog maar oog voor elkaar, gaan veel te veel in elkaar op, weten niet te relativeren, en beginnen soms al op zestienjarige leeftijd cadeautjes te vragen voor de uitzet".

Drang

„De enige drang is: bij elkaar zijn! Tijd voor bij voorbeeld de jeugdvereniging is er niet meer. En dat terwijl ze in een periode zijn waarin het juist zo goed is om met leeftijdgenoten om te gaan, om met anderen van gedachten te wisselen om een goede en bijbelse meningsvorming te krijgen.

Jong verkering krijgen betekent vaak ook: jong trouwen. „Je loopt immers geen zeven jaar met elkaar", zo wordt er dan gezegd. En het zal ook niet meevallen om zuiver met elkaar te blijven omgaan als je zo jong verkering hebt. De verleidingen op dit gebied zijn groot. Veel jongeren zeggen er geen kwaad in te zien als je heel intiem met elkaar omgaat. Juist in de puberteit rijpt je lichaam en groeien de verlangens. Heb je daarbij ook een erg romantisch idee over liefde en huwelijk, dan slaat de vonk snel over. Met alle gevolgen van dien.

Jong trouwen, terwijl je geestelijk nog niet volgroeid bent (wanneer ben je dat trouwens echt?), heeft ook gevaren in zich. Ik denk dat er jonggehuwden zijn die, als ze eerlijk zijn, ons zouden kunnen vertellen dat de eerste jaren niet de beste waren. Natuurlijk zijn er ook goede voorbeelden. Maar er liggen veel bakens in zee!"

Uiterlijk

„Juist in deze ontzaglijk moeilijke tijd is een 'geestelijke volwassenheid' zo hard nodig om met elkaar om te gaan. Als je ouder wordt, ga je ook zien dat die jongen en dat meisje niet leuk is vanwege het uiterlijk. Er komt een gerichtheid op de persoon van de ander: zijn studie, het werk, de hobby, het beroep de kerk, het omgaan met Gods Woord.

Door het samen praten, bijbellezen en bidden groeit er een geestelijke eenheid, die basisvoorwaarde is voor een goed huwelijk. Het is trouwens de vraag of jongeren die op oudere leeftijd verkering kregen, dit altijd zo doen en beleven. Mijn vrouw en ik zeggen ook wel tegen elkaar: „Dat hebben we veel te weinig gedaan: samen lezen in de Bijbel, samen bidden". Dat is niet vroom of ouderwets, maar dat geeft juist zo veel waarde aan je relatie. Waar kun je elkaar beter door leren kennen?"

Verbod

Sommige ouders verbieden hun 14-jarige dochter verkering te hebben met een 18-jarige jongen. Moet je zo'n verbod opvolgen? Het gevaar bestaat dat je op een gegeven moment stiekem met elkaar omgaat.

„Ik kan de ouders wel begrijpen. Ze mogen best hun zorgen en vragen uitspreken over het jong verkering hebben met een oudere jongen, die meer levenservaring heeft, die misschien al werkt en wat harder van stapel zal willen lopen. Ook het probleem van een 14-jarige kan ik begrijpen. Als 14-jarige kun je immers ineens verliefd worden. Zoals je in slaap valt, val je in de liefde. Het overkomt je als het ware.

Vergeet als jongere in elk geval nooit, dat je ouders het beste met je voor hebben. De weg van het stiekem gedoe zal ik niet aanprijzen. Wees altijd eerlijk tegen je ouders. Daar krijg je nooit spijt van. Praat over je gevoelens, je verlangens en probeer in de schoenen van je ouders te gaan staan. Dat helpt al heel veel om elkaar te gaan begrijpen".

Betrouwbaar

„Als je ouders merken dat het om een betrouwbare jongen gaat, kunnen ze een verkering toestaan, waarbij ze tijdens een gesprek met jullie samen een aantal duidelijke afspraken maken. De verkering hoeft toch niet meteen zo'n vaste relatie te zijn?"

Aan welke afspraken denkt u bij voorbeeld?

„Je kunt met elkaar afspreken dat je door de week geen contact met elkaar hebt. Of het zou telefonisch of per brief moeten zijn. Er moet tenslotte ook nog worden geleerd. De zaterdagavond is de avond Om elkaar te leren kennen. Spreek met elkaar af dat jullie je niet de hele avond afsluiten van het gezin, van leeftijdsgenoten en van het verenigingswerk, als dat er in de kerkelijke gemeente is. Ook is het goed een tijd te bepalen waarop je weer thuis bent, zodat je binnen het eigen gezin de week kunt afsluiten. Naarmate je ouder wordt, kunnen de tijdstippen worden uitgebreid".

Het is al met al nogal wat...

 „Ik denk dat het goed is om te tonen dat je iets voor je verkering over hebt. Wie offers wil brengen, laat zien dat hij of zij het echt meent met de ander. Wie alleen aan het eigen 'ik' denkt, zal spoedig door de mand vallen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Is Anne met haar 14 jaar te jong voor verkering?

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken