Bekijk het origineel

Atatürkdam is bron van vreugd en zorg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Atatürkdam is bron van vreugd en zorg

3 minuten leestijd

ISTANBOEL - In ZuidoostTurkije is zaterdag een van 's werelds grootste ontwikkelingsprojecten officieel geopend door president Turgut Ózal en premier Soeleiman Demirel. Daarmee is de watervoorziening van de landbouw in de Eufraat- en Tigrisstreek op Turks grondgebied veilig gesteld. Tegelijkertijd is er zorg over de financiën, de watervooziening van de buurlanden en de mogelijke strategische waarde van het project.

Het Zuidoost-Anatolië Project (GAP) in Turkije is ondernomen ten behoeve van irrigatie, elektriciteit en industriële ontwikkeling. Daarvoor worden maar liefst 22 dammen en 19 waterkrachtcentrales in de rivieren Eufraat en Tigris gebouwd. Klapstuk van het project is de Atatürkdam, negende op de wereldranglijst van stuwdammen.

Veel economen menen echter dat het GAP-project de belangrijkste oorzaak is voor de 70 procent inflatie per jaar. Het GAP neemt meer dan 10 procent per jaar van de totale overheidsuitgaven voor zijn rekening. Turkije hoopt dat de ontvolking van het platteland door deze investering zal stoppen.

„Het Zuidoost-Anatoliëproject is de trots van ons land", volgens premier Demirel. De bijna vier miljard gulden kostende dam is goed voor de irrigatie van 0,5 miljoen hectare land, en eenderde van de totale elektriciteitsvoorziening van GAP.

Na de geplande afronding van het project in 2005 zal 1,7 miljoen hectare land worden geïrrigeerd. Het project zal dan voorzien in ruim 3,3 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen, met name in de landbouw. Tegen die tijd zal zo'n 60 miljard gulden zijn geïnvesteerd, wat een enorme last is voor de Turkse economie.

Met folkloristische dansen, knallend vuurwerk, dramatische muziek met fonteinenshow, onder grote internationale belangstelling en met openingsspeeches van Turkijes leiders zijn twee van de acht generatoren nu in werking gesteld. „Deze enorme stuwdam is het symbool voor eenheid, van Turkije, en de sleutel van het GAPproject", aldus een vergulde persident Ózal bij de openingsceremonie.

Achterdocht

Volgens een recent Brits rapport zal het GAP-project al over drie jaar een aanmerkelijke vermindering van water veroorzaken voor de buurlanden Syrië en Irak. Reeds in 1987 hebben Turkije en Syrië een protocol getekend, dat moet garanderen dat 500 kubieke meter per seconde de grens moet passeren. De contacten met Irak staan op een laag pitje vanwege de internationale isolatie sinds de Golfoorlog.

Syriës grootste zorg is dat het GAP-project de efficiëntie van zijn eigen waterkrachtcentrales zal schaden. Syrië is voor 75 procent van zijn elektriciteitsvoorziening daarvan afhankelijk. De waterverontreiniging door gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen bij irrigatie is een tweede zorg.

Maar op langere termijn is Syriës grootste angst dat Turkije het water als politiek en strategisch wapen zal gaan gebruiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Atatürkdam is bron van vreugd en zorg

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 juli 1992

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken