Bekijk het origineel

Moeizaam begin hoger beroep in zaak-Fagel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moeizaam begin hoger beroep in zaak-Fagel

Advocaat: Grote man loopt nog vrij rond

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De grote man achter het doodschieten van de restauranthouder Gerard Fagel loopt nog vrij rond. Dit denkt tenminste advocaat mr. A. Moszkowicz, verdediger van de 24-jarige M. O., die door de rechtbank in Utrecht als het brein achter de zaak veroordeeld werd tot twaalf jaar gevangenisstraf. Gisteren diende de zaak in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam.

Moszkowicz meent dat er niet voldoende bewijs is om M. O. te veroordelen. Bij het gerechtshof probeerde hij aan te tonen dat O. vrijgesproken moet worden. Volgens de advocaat liegen de twee andere verdachten die bekend hebben bij de roof met dodelijk afloop betrokken te zijn geweest of zijn ze onduidelijk over de betrokkenheid van O.

Het werd de raadsman echter niet gemakkelijk gemaakt de onschuld van zijn cliënt aan te tonen. Verdachte E. L. (28) wilde als getuige in de zaak tegen O. niets zeggen omdat zijn advocaat er niet was.

De ander, de 22-jarige S. Z. is volgens de door mr. Moszkowicz ingeschakelde psychiater prof. Van Leeuwen leugenachtig en onbetrouwbaar. Maar Z. en zijn advocaat willen dat ook het Pieter Baan Centrum in Utrecht hem nog onderzoekt om te zien of de psychiaters daar de mening van Van Leeuwen delen. Het hof ging daarmee akkoord. Het zal zeker tot februari duren voor dit onderzoek en-de rapportage daarover zijn afgerond. Pas dan kan het hof de zaak tegen Z. behandelen.

,Per ongeluk'

Fagel werd in juni 1989 in zijn woning boven het restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin bij Zeist doodgeschoten. Dit gebeurde door Z. die samen met L. bij Fagel „op bezoek" was om geld en sieraden te stelen. Tijdens die poging tot roof -er werd niets meegenomen- werden Fagel en diens vriendin wakker. Z. heeft verklaard vervolgens per ongeluk te hebben geschoten omdat Fagel zijn hand had beetgepakt.

Z., die evenals L. tien jaar gevangenisstraf kreeg van de rechtbank, heeft altijd gezegd dat hij een soort hulpje was van O. Deze zou de bewuste, avond in de auto de twee anderen hebben opgewacht. O. heeft volgens Z. zelfs gezegd dat hij na de mislukte roof terug moest gaan om „iedereen dood te schieten" om herkenning te voorkomen. Z. is volgens O.'s advocaat en psychiater Van Leeuwen echter onbetrouwbaar en leugenachtig in zijn verklaringen. Daarom vindt Moszkowizc dus dat Z. niet geloofd mag worden in zijn belastende verhalen over O. De verdachte L. heeft volgens Moszkowizc altijd getwijfeld over de aanwezigheid van O. in de auto. Maar omdat L. zonder advocaat niets wilde zeggen, moest het gerechtshof de zaken tegen O. en L. wel uitstellen, in dit geval tot 21 december.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Moeizaam begin hoger beroep in zaak-Fagel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken