Bekijk het origineel

Veel protest tegen afsluiting Posbank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel protest tegen afsluiting Posbank

Gemeentebestuur Rheden wil autotoerisme uit natuurgebied weren

5 minuten leestijd

RHEDEN - Een Amerikaan, op bezoek in Nederland, werd door zijn gastheer meegenomen naar de Posbank. Belangstellend informeerde de Amerikaan of hij daar in de gelegenheid zou zijn zijn dollars in te wisselen voor harde Hollandse guldens. Met geld heeft de Posbank echter weinig uit te staan. Wèl met natuur en recreatie, met glooiende heuvels en kronkelende wegen. Ondanks een groot aantal negatieve reacties is de gemeente Rheden vast van plan om dit unieke natuurgebied tussen Arnhem en Dieren af te sluiten voor autoverkeer.

„Er zijn nog maar weinig positieve brieven binnengekomen over het plan", constateert de Rhedense wethouder C. J. van Dijk. Begin oktober neemt het college van B en W een definitief standpunt in, maar naar het zich laat aanzien gaat er een voorstel naar de raad om de Posbank volledig autovrij te maken.

De gemeente Rheden bestaat uit zeven dorpen op de rand van Veluwezoom en IJsselvallei. Vanuit twee van die dorpen, Rheden en De Steeg, is de Posbank per auto te bereiken, en ook vanuit Velp kan men in het natuurgebied gaan toeren.

En dat gebeurt dan ook. Jaarlijks trekken twee miljoen bezoekers van het ene eind van de Posbank naar het andere. Een groot deel ervan beziet heide, bos en struikgewas vanachter de autoramen. Er wordt door een deel van hen wat geld uitgegeven aan koffie, bier, kroketten en aanverwante zaken, maar veel meer wordt er niet besteed. Financieel profijt trekken de omliggende dorpen dus nauwelijks uit de toeristenstroom, die volgens het Rhedense gemeentebestuur een aanslag pleegt op dit kwetsbare gebied.

Zondagstoerisme

Rheden ging plannen beramen. De walmende stroom blik moet uit de Posbank geweerd worden, bedachten ze op het gemeentehuis. Tegelijkertijd moet het toerisme een impuls krijgen, werd eraan toegevoegd. Want zo zijn Nederlanders ook wel weer. En Rheden „zit er financieel niet al te vrolijk bij"...

De Posbank is vernoemd naar de bank die op een van de heuvels als monument geplaatst werd ter nagedachtenis aan G. A. Pos, de ANWBman die voor het toerisme veel betekend heeft en voor de ontsluiting van dit gebied zorgde.

Vanouds kende de oostelijke Veluwezoom veel verblijfsrecreatie. Later, toen de auto gemeengoed werd, liep het' aantal overnachtingen terug en groeide de dagrecreatie onstuimig. Mensen komen, rijden wat rond, zitten het heuvelachtige land vanachter het glas mooi te vinden, maar uiten die waardering vervolgens nauwelijks in geldelijke bestedingen die de omliggende dorpen ten goede komen.

Vooral rond de weekwisseling is het druk. Met name op zondag trekt een lange,rij auto's door het gebied, 't Valt vandaag wel mee eigenlijk, op deze doordeweekse najaarsdag met „veel bewolking en plaatselijk een bui". Hier en daar stappen wat paarden rond, die het gras tussen de heide vandaan moeten eten. Schaarse fietsers krummelen tegen de heUingen op en laten zich vervolgens opgelucht weer naar beneden razen. Voor het restaurant bij de Posbank heeft een bus een lawaaierige groep kinderen geloosd. Die komen ook een beetje 'natuurrecreëren'...

Zo rustig als het verder is, moet het volgens Rheden het hele jaar gaan worden. Overdag, want tussen zonsondergang en zonsopgang is autoverkeer altijd al taboe geweest. Aan de rand van het gebied worden straks grote parkeerplaatsen aangelegd, als de plannen doorgaan. Per fiets, koets, huifkar of pendelbus kunnen de toeristen vervolgens het gebied in, om daar te gaan genieten zonder bijna van de sokken gereden te worden door een stoet auto's.

De plannen dateren uit de begrotingsbehandeling van 1991. Al vaak was de omslag van verblijfs- naar dagrecreatie en de toename van de stroom auto's besproken, „maar de politiek had daar nooit een antwoord op", verklaart gemeentevoorlichter P. Smit. „De voltallige raad vroeg vorig De Posbank moet afgesloten worden, vindt de gemeente Rheden. Inmiddels stromen de bezwaren binnen. jaar om een plan van aanpak voor de Posbank en om een beleidsvisie op de recreatie".

Een werkgroep vol mensen van de gemeente, het recreatieschap, de VVV en Natuurmonumenten ging met deze opdracht aan de slag. Ook vanuit drie ministeries kwam het verzoek om zich te beraden op de toenemende toeristische druk op dit uitgestrekte natuurgebied, waarvan een klein deel in de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rozendaal Ugt.

Stap voor Stap

In het plan van aanpak werd aanvankelijk voorgesteld om het gebied stap voor stap af te sluiten voor autoverkeer. Tijdens de eerste fase moest de Burgemeester Bloemersweg afgesloten worden, zodat de doorgaande route naar Laag Soeren zou verdwijnen. Een fietspad vanaf Velp en een wildobservatorium moesten daar voor de recreanten tegenover staan.

In de tweede fase moest de Beekhuizenseweg dicht, de weg van Velp over de Zypenberg naar Rheden. In de derde fase zou de Schietbergseweg, richting De Steeg, volgen. Inmiddels is de Bloemersweg dicht, na een procedure van twee jaar. Aan het begin en het eind is het asfalt gedeeltelijk weggegraven. De rest van de weg ligt er nog en is met enige moeite nog bereikbaar voor mensen met invalideparkeerkaarten.

Onderzoek wees echter uit dat volledige afsluiting van het gebied in één weer zichtbaar maken. Door wildgroei en kapwerkzaamheden zijn veel lanen niet duidelijk herkenbaar meer. Ook verkeren veel bomen in een slechte toestand, zodat er behoorlijk ingrijpende maatregelen genomen moeten worden.

„Het is de meest vergaande optie",; zegt Smit. „En B en W kunnen besluiten om dit voorstel aan te passen nu er zoveel negatieve reacties op losgelaten zijn". Inmiddels zijn er twee hoorzittingen gehouden, waarop het aantal negatieve geluiden het aantal positieve verre overtrof. De bezoekers van de zittingen kwamen uit alle delen van het land. Negatief waren bij voorbeeld de motorrijders die zich elk weekend verzamelen op de Zypenberg. Een Apeldoorner organiseerde een handtekeningenactie en bij de gemeente rolden de voorbedrukte kaarten bij tientallen op de mat. 

't Moet met de afsluiting wat sneller gaan dan het met de Bloemersweg ging, maar of dat haalbaar is, is de vraag, want bezwarenprocedures zullen naar alle waarschijnlijkheid niet achterwege blijven.

Toerisme

Er wordt wel wat tegenover de afsluiting gesteld. Het openbaar vervoer moet verbeterd worden, met busmaatschappijen wordt overlegd over pendelbussen en wethouder Van Dijk denkt zelfs aan een regelrechte verbinding vanaf station Arnhem. Gehoopt wordt dat particulieren straks 'lijndiensten' voor koetsen en huifkarren' opzetten. Bij de parkeerplaatsen langs de toegangswegen worden straks fietsen verhuurd en ook voor een arrangementenbureau is ruimte. Bij bezoekerscentrum Midden-Heuven kan een dassenburcht nagebootst worden, waarin bezoekers op schaal nagebootste monsters zullen tegenkomen.

Bij restaurant De Wildwal in Rheden, aan de rand van de Posbank, wil de Bilderberggroep een groot hotel neerzetten. Momenteel lopen er bezwarenprocedures van omwonenden. Ook een aantal grote, oude huizen, (vroeger zomerverblijven van de rijken des lands) kan omgevormd worden tot hotels. Bij de bronnen in Laag Soeren zou opnieuw een kuurhotel kunnen komen. Gedacht wordt ook aan een golfbaan en een bungalowpark.

Niet alles kan overigens. Gelderland wil voorkomen dat de zeven dorpen van de gemeente aan elkaar groeien, dus al te veel uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Veel protest tegen afsluiting Posbank

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 september 1992

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken