Bekijk het origineel

„Afbouwteam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Afbouwteam" HCS ontmantelt bedrijf

Boedelkrediet van minder dan tien miljoen

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Het Bossche HCS, opgesplitst in de inmiddels failliet verklaarde HCS Technology, het bijna failliete HCS Beheer en de winstgevende Infotec, is opnieuw uniek in Nederland.

Zorgde het vroegere automatiseringsvehikel van de omstreden investeerder J. J. Kuijten al voor enig rumoer in financieel Nederland, sinds een paar weken mogen maar liefst drie bewindvoerders/curatoren op kosten van onder meer ABN Amro en Crédit Lyonnais Bank Nederland samen met de overgebleven topmensen van HCS werken in het zogenoemde „afbouwteam". Dit afbouwteam werkt op zijn beurt weer samen met drie rechter-commissarissen om de teloorgang bij HCS in goede banen te leiden.

De twee houdstermaatschappijen, HCS Technology en HCS Beheer, zijn eigenlijk niet meer dan een lege huls. Van de negentig werkmaatschappijen zijn er dertien failliet verklaard, het resterende gedeelte is of verzelfstandigd, verkocht aan een ander bedrijf of verkeert in surséance van betaling, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van het eerste crediteurenverslag.

„We moesten in een paar weken tijd, na onze benoeming, brand blussen", aldus curator en bewindvoerder E. G. Bogaerts. HCS was niet meer te redden. Wat overbleef voor het afbouwteam was de schade beperken, banen redden en kijken of diverse bedrijven van HCS zelfstandig verder konden gaan. Zelfs al failliet verklaarde ondernemingen werken nu de resterende orders af om te voorkomen dat de opdrachtgevers HCS bedelven met schadeclaims.

Boedelkrediet

De banken, zoals ABN Amro en Crédit Lyonnais, die na alle reddingsen saneringsoperaties nog ƒ325 miljoen in HCS hebben zitten, hebben een boedelkrediet van „minder dan tien miljoen gulden" beschikbaar gesteld om het afbouwteam te financieren.

Na het bijna afsluiten van de sanering van HCS Technology en HCS Beheer -het winstgevende Infotec is uit de stal van HCS gehaald met financiële ondersteuning van de banken, bekijken de drie bewindvoerders/curatoren hoe HCS failliet heeft kunnen gaan. „De rol van alle partijen wordt bekeken", aldus Bogaerts. De onderzoekers bekijken of enige aandeelhouder, bank of accountant HCS heeft benadeeld. „We gaan onderzoeken of we iemand aansprakelijk moeten stellen", aldus Bogaerts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

„Afbouwteam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken