Bekijk het origineel

Franse boeren in actie tegen GATT-akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse boeren in actie tegen GATT-akkoord

Overheidsgebouwen doelwit van protesten

2 minuten leestijd

PARIJS (AP) - Franse boeren hebben gisteren gedemonstreerd tegen concessies aan de Verenigde Staten bij bespreliingen over een vrijere wereldhandel. Bij overheidsgebouwen in het hele land werd afval, grond en mest gestort.

In het centrum van Nancy gebruikte de politie traangas om 300 boeren te verspreiden die vuil hadden gestort op een plein in het centrum, balen hooi in brand staken en kluiten aarde gooiden naar een overheidsgebouw. Ook voor het gemeentehuis van Auxerre werd door zo'n 300 boeren vuil gestort. De burgemeester van deze stad, JeanPierre Soisson, is tevens minister van landbouw.

Rotte meloenen

De plaats Castelnaudary in de regio Aude was volledig onbereikbaar als gevolg van door boeren opgeworpen wegversperringen. Ook gooiden de boeren ramen van overheidsgebouwen stuk met rotte meloenen. Veel winkeliers hielden uit solidariteit met de boeren hun deuren op slot. In Toulouse plaatsten de boeren doodskisten op een berg sojabonen en maïs.

Soisson heeft, net als de rest van de regering, de Amerikaanse eis aangaande een vermindering van graanexporten van de Europese Gemeenschap verworpen. Aan de eis zou moeten worden voldaan om de besprekingen over een vrijere wereldhandel in het kader van de Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel (GATT) uit het slop te halen. Deze al jaren durende besprekingen zijn vastgelopen op de EG-landbouwsubsidies, die volgens de VS concurrentievervalsend zijn. De VS willen dat deze subsidies drastisch worden verlaagd, maar de EG weigert aan deze eis te voldoen.

Ondanks het onverzettelijke standpunt van de Franse regering besloten de grootste boerenbonden door te gaan met hun protest. De bonden wilden er zeker van zijn dat de regering niet zwicht onder druk van andere EG-landen. Er werd ook gedemonstreerd bij het ministerie van landbouw en verschillende prefecturen.

Amerikaanse en EG-functionarissen deden in de afgelopen dagen in Brussel pogingen om uit de impasse te komen. Het overleg leverde echter niets op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Franse boeren in actie tegen GATT-akkoord

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken