Bekijk het origineel

Gezondheid bossen gaat sterk achteruit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gezondheid bossen gaat sterk achteruit

Aantal zieke bomen in jaar verdubbeld

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De vitaliteit van liet Nederlandse bos is ten opziclite van vorig jaar sterli achteruit gegaan. Dit blijlit uit de jaarlijkse inventarisatie van de bossen door het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij. Het aantal zieke bomen is in één jaar tijd verdubbeld. De Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten, de grootste particuliere bosbeheerder van Nederland, komt in het onderzoek van de eigen bossen tot nagenoeg dezelfde conclusie.

Het ministerie verdeelt de bossen in vier categorieën: vitaal, minder vitaal, weinig vitaal en niet vitaal. Uit de cijfers blijkt dat het percentage weinig en niet vitaal bos bijna is verdubbeld van 17,8 tot 34. Het zijn met name deze categorieën die zorgen baren.

Sinds het begin van de jaarlijkse inventarisatie in 1984 is het nog niet voorgekomen dat het aantal zieke bomen zo snel toenam. Het ministerie wijt de achteruitgang van de bossen met name aan het droge weer in het groeiseizoen. Voorafgegaan door nog eens vier droge jaren heeft dit de vitaliteit van veel boomsoorten negatief beïnvloed. Ook de luchtverontreiniging heeft zijn invloed op de gezondheid van de bossen, aldus het ministerie. Daarnaast spelen de daling van de grondwaterstand als gevolg van het oppompen van water en insekten- en schimmelaantastingen een rol.

Het percentage gezond bos is door al deze factoren aanzienlijk gedaald ten opzichte van de voorafgaande jaren. Vorig jaar werd 52 procent van de bossen als vitaal beschouwd. Dit jaar is dat nog maar 42,9 procent. Het percentage minder vitaal bos daalde van 30,2 naar 22,5. Het ministerie noemt met name de verslechtering van de zomer-Zwintereik opvallend. De achteruitgang van de beuk, die in eerdere jaren zorgen baarde, valt mee. Ook alle naaldboomsoorten zijn in vitaliteit achteruitgegaan. Hier zijn het met name de Oostenrijkse en de Corsicaanse den die er slecht aan toe zijn. Samen met de douglas spar behoren deze bomen tot de ziekste van de Nederlandse bossen.

De verslechtering van de bossen heeft zich overigens niet beperkt tot bepaalde provincies. Volgens het ministerie heeft de achteruitgang zich in heel Nederland voorgedaan.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten komt in het onderzoek van de eigen bossen tot nagenoeg dezelfde conclusie als het ministerie. De vereniging, die overigens alleen inheemse loofbomen in het onderzoek betrekt, noemt de bevindingen dramatisch. Een derde van de bomen van Natuurmonumenten is thans ongezond.

Natuurmonumenten noemt de veehouderij als schuldige voor de achteruitgang van de bossen. Omdat de bomen te lijden hebben onder de ammoniak uit de stallen, is hun weerstand tegen droogte, ziekten en insektenvraat verminderd, aldus de vereniging. Ze wijst daarom nog eens op de noodzaak van een snelle inkrimping van de veestapel. „Dit geldt niet alleen voor de rundveehouderij, maar zeker ook voor de varkens- en pluimveesector, die momenteel door de regering nog geheel ongemoeid wordt gelaten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

Gezondheid bossen gaat sterk achteruit

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 1992

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

PDF Bekijken