Bekijk het origineel

Unilever weet stijging winst vast te houden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Unilever weet stijging winst vast te houden

Resultaat in Noord-Amerika onbevredigend

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Overeenkomstig de voorspelling van topman F. A. Maljers bij de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar heeft Unilever de winststijging van de eerste zes maanden in het derde kwartaal weten vast te houden. De cijfers van zowel het derde kwartaal als van de eerste negen maanden laten een winststijging zien van 4 procent.

In het derde kwartaal ging de winst, op basis van gemiddelde wisselkoersen in elke periode, van ƒ 1075 miljoen naar ƒ 1121 miljoen of per aandeel van ƒ3,84 naar ƒ4,01. De eerste negen maanden laten een stijging van het nettoresultaat zien van ƒ 2836 miljoen naar ƒ 2945 miljoen of per aandeel van ƒ 10,11 naar ƒ 10,52. Unilever keert een onveranderd interimdividend uit van ƒ 1,48 per aandeel.

In het derde kwartaal ging de bedrijfswinst tegen constante koersen met 4 procent omhoog van ƒ 1912 miljoen naar ƒ 1999 miljoen. Bij een groei van de concernomzet met 3 procent van ƒ19,54 miljard tot ƒ20,14 miljard verbeterde de brutomarge van 9,8 naar 9,9 procent. De omzet nam in de eerste negen maanden ten opzichte van dezelfde periode van 1991 toe van ƒ 56,39 miljard naar ƒ 58,56 miljard.

Ijsthee

In Europa, waar de bedrijfswinst in het derde kwartaal omhoogging van ƒ 1230 miljoen naar ƒ 1270 miljoen en de brutowinstmarge verbeterde van 10,4 naar 10,8 procent, kon Unilever de resultaten in de was- en de voedingsmiddelenbedrijven handhaven. De produktgroep dranken deed het beter door een geslaagde expansie van ijsthee in Zuid-Europa. De resultaten van ijs waren goed, maar lager dan in het uitzonderlijke zelfde kwartaal van vorig jaar. Toiletartikelen en speciale chemische produkten deden het goed. In totaal steeg het volume in Europa, de verkochte veevoeder- en verpakkingsactiviteiten buiten beschouwing gelaten.

In Noord-Amerika was de ontwikkeling minder bevredigend, maar de eerder dit jaar gewonnen marktaandelen zijn in de meeste sectoren behouden, aldus Maljers in een commentaar. De bedrijfswinst bedroeg er ƒ 329 miljoen, tegen ƒ 354 miljoen vorig jaar, In de rest van de wereld bleven de winsten groeien, met zeer goede resultaten in Zuid-Amerika en ZuidoostAzië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Unilever weet stijging winst vast te houden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken