Bekijk het origineel

Cambodja wil Thaise grens sluiten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Cambodja wil Thaise grens sluiten

2 minuten leestijd

BANGKOK (AFP) - De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft gisteren in Thailand gepleit voor sluiting van de Thaise grens met Cambodja. De bedoeling van het voorstel is een einde te maken aan de exploitatie van mijnen in Cambodja.

In het verleden hebben de Rode Khmer Thaise bedrijven concessies gegeven voor de mijnbouw. Bedrijven uit Thailand hebben van de Rode Khmer ook toestemming gekregen om hout te kappen in Cambodja. Samen met de mijnbouwconcessies zorgt dit ervoor dat de kassen van de Rode Khmer gevuld blijven.

Hun Sen is in Thailand voor gesprekken met de nieuwe Thaise premier Choean Leekpai en minister van buitenlandse zaken Prasong Soonsiri. Vandaag keert Hun Sen weer terug naar Phnom Penh.

Als de grens wordt gesloten en Thaise bedrijven hun activiteiten in Cambodja moeten staken, dan vormt dit, aldus Hun Sen, „een van de maatregelen om druk op de Rode Khmer uit te oefenen". „Zij negeren onophoudelijk het vredesakkoord". De overeenkomst kwam in Parijs tot stand en wordt nu mede uitgevoerd door een^ troepenmacht van de Verenigde Naties. Een van de punten van het vredesakkoord die de Rode Khmer saboteren, is de demobilisatie van zijn milities.

Pressiegroepen in Thailand zijn tegen sluiting van de grenzen. Het zijn rijke lobbies en zij genieten bovendien de steun van machtige militairen in het Thaise leger. Volgens berichten heeft de stafchef van de Thaise landmacht, generaal Vimol Wongwanich, zich bij het koor van tegenstanders van sluiting aangesloten. Hij zou gezegd hebben dat sluiting van de grens praktisch niet uitvoerbaar is. Bosnische hoofdstad Sarajevo. Foto EPA • SEOEL (AP) - Rusland wil meer informatie verschaffen over het neerhalen van een Zuidkoreaans passagiersvliegtuig in 1983. Het ministerie van vervoer in Seoel maakte vandaag bekend dat Rusland deze belofte heeft gedaan. Gehoopt wordt dat de originele band met de gesprekken in de cockpit van het KAL-toestel nu zal worden overgedragen. De Russische president Boris Jehsin brengt op 18 november een bezoek aan Zuid-Korea. Verleden maand verschafte Rusland een schriftelijke weergave van een deel van de opnamen van de cockpit voice recorder. Maar Seoel heeft gezegd de beschikking te willen krijgen over de integrale opnamen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Cambodja wil Thaise grens sluiten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken