Bekijk het origineel

Overijssel wil dat Urk samenwerkt met Zwolle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overijssel wil dat Urk samenwerkt met Zwolle

„Te klein draagvlak Flevoland bij verdwijnen Almere"

3 minuten leestijd

ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel vinden dat de drie Flevolandse gemeenten Noordoostpolder, Urk en Dronten bij het samenwerkingsgebied IJssel-Vecht (omgeving Zwolle/Kampen) moeten worden ingedeeld. Volgens het Overijsselse provinciebestuur is er te weinig draagvlak voor een apart samenwerkingsgebied Flevoland als Almere gaat deelnemen aan de regio Amsterdam.

Dit blijkt uit een voorstel dat GS van Overijssel gisteren hebben gepresenteerd en waarin de provincie beoogt het aantal samenwerkingsgebieden terug te brengen van vijf naar drie. In de samenwerkingsgebieden werken de gemeentebesturen samen op het gebied van onder meer de vuilverwerking, de gezondheidszorg en de hulpverlening. De discussie over een schaalvergroting van deze regio's is op gang gebracht door het kabinet,

GS willen de regio IJssel-Vecht verder versterken door te zoeken naar vormen van samenwerking met de Noordwest-Veluwe. Stapeling noemen GS dat, waarbij de samenwerking op den duur kan uitmonden in samenvoeging of definitief uit elkaar gaan. Heerde dient in ieder geval bij Midden-IJssel te worden gevoegd. Dat is ook de wens van die gemeente zelf. Ten slotte wil het Overijsselse provinciebestuur ook praten met een aantal gemeentebesturen uit ZuidwestDrenthe. Volgens gedeputeeerde mr. A. Ph. Hertog (bestuurlijke organisatie) heeft het kijken van de provincie over de Flevolandse, Drentse en Gelderse grenzen geen gevolgen voor de indeling van de provincie. „Dat mag niet leiden tot grenscorrecties", aldus de gedeputeerde. „Dat de staatssecretaris daarover andere gedachten heeft, is ons bekend".

Landje-pik

Commissaris van de Koningin J. C. J. Lammers heeft ernstig bezwaar tegen de grensoverschrijdende activiteiten van Overijssel. „Wij hebben het provinciebestuur van zowel Overijssel als Gelderland laten weten het niet op prijs te stellen wanneer de Flevolandse gemeenten in een grensoverschrijdende regio worden ingedeeld".

Burgemeester S. Veninga van Urk, dat zes jaar geleden nog bij Overijssel hoorde, toont zich verbaasd over het Overijsselse voorstel. Hij zegt geen signaal te hebben opgevangen dat een van de Flevogemeenten de behoefte gevoelt van provincie te veranderen. „Waar Overijssel aan bezig is, lijkt verdraaid veel op landje-pik".

Twente

Centraal in het Overijsselse plan staat ook de samenvoeging van de drie bestaande regio's binnen Twente tot één samenwerkingsgebied en indeling van de Gelderse gemeente Neede bij deze regio. Volgens gedeputeerde Hertog is één Twents gebied noodzakelijk in verband met de discussies over de toekomst van dit gebied. Met betrekking tot de gemeente Eibergen wachten GS op de mening van de provincie Gelderland. Een krappe meerderheid in de raad van Eibergen liet onlangs weten liever bij Twente te worden gevoegd.

Voor het gebied Midden-IJssel (de Stedendriehoek) zien GS van Overijssel twee mogelijkheden. In het eerste geval zou dit gebied kunnen gaan samenwerken met de Oost-Veluwe. Een andere optie is de twee gebieden samen te voegen tot één grote nieuwe Stedendriehoek. Een verdere uitbreiding in de richting van Oost-Gelderland vinden GS bespreekbaar.

De statencommissie bespreekt het voorstel op 21 december. Daarna kunnen de gemeentebesturen en andere betrokkenen reageren. Naar verwachting wordt op 21 juni volgend jaar een definitief besluit genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Overijssel wil dat Urk samenwerkt met Zwolle

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken