Bekijk het origineel

Bloemen en planten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bloemen en planten

Voor siertuin en snijbloem

3 minuten leestijd

Onder de bolgewassen (bollen en knollen) zijn er veel die we voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Sommige zijn uitsluitend als siergewas voor de tuin geschikt, maar er zijn ook heel wat van deze gewassen die voor tuin en snijbloem te gebruiken zijn.

Dat is bij voorbeeld het geval met de ranonkel; een mooie en over het algemeen helder gekleurde bloem die opvalt door de kleur en de gevulde bloemen. Als we de kleine knoUetjes aanschaffen, kijken we er misschien wat argwanend tegenaan. Ze zijn wat ingedroogd en hebben rare worteltjes, moet daaruit iets moois komen?

Toch groeit er een pracht van een bloem. Van oorsprong komen de ranonkels uit Klein-Azi√ę, maar ze zijn al zeer lang in cultuur en daardoor ook meer geselecteerd en in verschillende¬†kleuren te koop. We kunnen ze nu planten, maar moeten ze dan wel wat afdekken tegen al te strenge vorst. Anders is het beter ze wat later te planten, in februari bij voorbeeld, als we geen kou meer kunnen verwachten die schade kan doen.

De zogenaamde klauwtjes planten we ongeveer 6 tot 8 centimeter diep in goede tuingrond. Wie de beschikking heeft over een kasje, kan daar ook gebruik van maken, hetzij in de volle grond of in potten en bakken en later uitplanten in de tuin.

Misschien wat beter bekend dan de ranonkel is de anemoon, die tot dezelfde familie behoort. Ook bij deze bloem zien we een grote verscheidenheid in soorten en kleuren. Zelfs in het wild kunnen we ze vinden. De Anemone nemorosa of bosanemoon is ook in de tuin goed te gebruiken. Ze doen het prima op een wat beschaduwde plaats onder of tussen struiken of bij flink uitgegroeide vaste planten. Ze bloeien wit of zachtrose met kleine bloemetjes van zo ongeveer 5 centimeter middellijn.

Tot de gekweekte soorten behoren de Anemone coronaria met gekleurde bloemen in rose of rood, blauw en paars of tweekleurige bloemen. In de tuin komen ze ook weer terug in het volgend seizoen, ook al wordt de grond bewerkt. Als snijbloem zijn ze ook geschikt; pluk ze in de morgenuren als de bloem net open is. Ook de anemoon heeft van die aparte knoUetjes. De kleinste maat noemen we pitten, de wat grotere: knopen en de grootste: klauwen. Een boven- en onderkant zijn voor een leek moeilijk te onderscheiden bij het planten, maar dat probleem is gemakkelijk op te lossen. Zet ze op hun zijkant in de grond en de spruit groeit altijd omhoog en de wortels gaan vanzelf naar beneden.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bloemen en planten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken