Bekijk het origineel

Ter Veld wil betere aanpak bijstandsfraude

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ter Veld wil betere aanpak bijstandsfraude

Bloem: „Meer rechercheurs geen wondermiddel"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Ter Veld (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil gemeenten wettelijk verplichten plannen te maken voor bestrijding van fraude met bijstandsuitkeringen. Bovendien wil Ter Veld een rapport van de Sociale Verzekeringsraad over uitwisseling van gegeven tussen de belastingdienst en de bedrijfsverenigen en anderen over samenloop van uitkeringen met eventuele andere inkomsten.

Dit schrijft de staatssecretaris in een brief die gisteren de Tweede Kamer bereikte. Zij reageert hiermee op de uitkomsten van onderzoeken in Groningen en Dordrecht. Uit die onderzoeken bleek dat er fors wordt gefraudeerd met bijstandsuitkeringen. Na het volgende week donderdag te houden debat in de Tweede Kamer krijgen gemeenten een brief waarin Ter Veld wijst op de noodzaak van goede controle en hercontrole.

De staatssecretaris wil gemeenten eventueel wettelijk verplichten plannen voor fraudebestrijding te maken. Bovendien moeten gemeenten die subsidie hebben aangevraagd en gekregen voor aanstelling van sociaal rechercheurs, deze rechercheurs ook echt aanstellen. Gemeenten konden jaarlijks 80.000 gulden krijgen per 1000 uitkeringsgerechtigden. Dat is genoeg voor aanstelling van één controleur. Die norm wordt nu verlaagd tot 750 uitkeringsgerechtigden.

Huisbezoek

Ten slotte wil Ter Veld dat het huisbezoek weer wordt ingevoerd bij controle en hercontrole. Gemeenten moeten de gegeven van bijstandsaanvragers ook op hun juistheid kunnen toetsen. Daarom moeten de aanvragers alle door gemeenten te verlangen informatie verschaffen. Ook wil Ter Veld nagaan of gemeentelijke sociale diensten op de juiste manier gebruik maken van informatie van de belastingdienst.

Voorzitter A. Bloem van de landelijke contactgroep van sociaal rechercheurs vindt het opentrekken van „een blik" sociaal rechercheurs niet de juiste oplossing om fraude in de bijstand te bestrijden. Volgens Bloem zijn er beleidsmatige veranderingen nodig, zoals omkering van de bewijslast en minder in zijn ogen ongepaste eerbied voor privacy van bijstandsgenietenden.

Koppeling

Knelpunt bij de fraudestrijding is, volgens Bloem, dat ziekenfondsen of bedrijfsverenigingen hun gegevens nog niet koppelen aan die van de uitkeringsinstanties. Een „piepsysteem" bij wijziging of invoering van gegevens zou bij zo'n koppeling goed van pas kunnen komen. Mensen bij de sociale diensten moeten zich in het algemeen wat argwanender opstellen.

Volgens Bloem hebben gemeenten hun ambtenaren juist geïnstrueerd om niet tot huisbezoek en intensievere controle over te gaan, omdat dit de privacy van de bijstandstrekkers te zeer zou aantasten. Het snoeien in het woud van regels en normen in de bijstand zou al een stuk helpen. „Mensen kunnen nu ongestraft opgeven wat hun het beste uitkomt, omdat controle niet mogelijk is", aldus Bloem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ter Veld wil betere aanpak bijstandsfraude

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken