Bekijk het origineel

Schuldencrisis na tien jaar bijna voorbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schuldencrisis na tien jaar bijna voorbij

„Rusland verbergt miljarden in buitenland"

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - De Wereldbank heeft gisteren bekendgemaakt dat de schuldencrisis die 10 jaar geleden begon, bijna voorbij is. Alleen in de allerarmste landen en in de voormalige Sowjet-Unie, waar een schuldenprobleem voor de deur staat, is de kwestie nog niet opgelost.

Alhoewel Rusland en de andere voormalige Sowjetrepublieken achter zijn bij de betaling van de buitenlandse schulden, hebben sommige zakenlieden daar methoden ontdekt om miljarden dollars in het buitenland onder te brengen, zo blijkt uit een rapport van de Wereldbank. Het gaat daarbij volgens internationale financiële instellingen in 1991 alleen al om bedragen tussen de 3 en 14 miljard dollar.

„De schuldencrisis is voorbij voor de banken en is geen probleem meer voor enkele landen met middelmatige inkomens, maar voor de landen met kleine inkomens is de crisis nog lang niet opgelost", zei D. C. Rao, directeur van de afdeling Internationale Economie van de Wereldbank.

Hij deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van het jaarlijkse overzicht van schulden over 1991 van de Derde Wereld en Oost-Europa. Voor het eerst werden de voormalige Sowjetrepublieken, die nu ook lid zijn van de Wereldbank, in het overzicht opgenomen.

Mieuw probleem

De Wereldbank zegt dat de totale schuld van de in het rapport genoemde landen tegen het eind van het jaar de 1,7 biljoen dollar bereikt zal hebben, een stijging van 100 miljard dollar ten opzichte van 1991. Nieuwe leningen en kredieten aan de Derde Wereld en de voormalige Sowjetrepublieken zijn in 1991 gestegen naar 134 miljard dollar.

„De voormalige Sowjet-Unie vormt een nieuw probleem", aldus Rao. De landen van die regio hebben van de Wereldbank reeds honderden miljoenen aan leningen ontvangen. Volgens kenners beloopt de Russische buitenlandse schuld zo'n 86 miljard dollar, waarvan 18 miljard al betaald had moeten worden. In 1990 was de achterstand van de Sowjet-Unie nog 4,5 miljard.

Volgens de bank zijn verschillende methoden in gebruik bij Russische ondernemingen om buitenlandse valuta in handen te krijgen en die op rekeningen buiten Rusland te deponeren in plaats van daarover belasting te betalen, welk geld de overheid zou kunnen gebruiken om de buitenlandse schulden af te betalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Schuldencrisis na tien jaar bijna voorbij

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken