Bekijk het origineel

Irak gaat door met invallen in Koeweit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Irak gaat door met invallen in Koeweit

V-raad eist „onverwijlde" teruggave

3 minuten leestijd

KOEWEIT/NEW YORK (AFP/RTR) - Irak is vandaag voor de derde maal in drie dagen Koeweit binnengevallen. Tussen de 150 en 160 Irakezen „in burger" drongen het noorden van het buurland binnen om „niet-militair materieel" op te halen, zei een woordvoerder van de VN-waarnemingsmissie voor Irak en Koeweit.

„Zij demonteerden „geprefabriceerde huizen" twee kilometer ten zuiden van Umm Qasr en „namen alles mee wat zij mee konden nemen". De Veiligheidsraad eiste de afgelopen nacht dat Irak „onverwijld" aan de Verenigde Naties de raketten en ander militair materieel teruggeeft dat het zondag op Koeweits grondgebied heeft opgehaald.

In een verklaring die voorzitter Yoshio Hatano van Japan heeft voorgelezen, waarschuwde de Veiligheidsraad Bagdad opnieuw voor de „ernstige gevolgen" van een politiek waarbij Irak volhardt in het zich niets aantrekken van de VN.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk protesteerden gisteren formeel bij Bagdad over de schending van de Koeweitse grens en de VN-resoluties. Maar de Iraakse VN-gezant zei dat zijn land de toestemming van de Verenigde Naties had materieel weg te halen uit de gedemilitariseerde zone tussen beide landen.

„Alleen toekijken"

De Koeweitse premier, sheik Saad al-Abdallah as-Sabah, riep de bevolking gisteren in een reactie op tot de „mobilisering van alle middelen en alle krachten om de veiligheid en stabiliteit van het land te consolideren". De Unikom-missie van de Verenigde Naties kon gisteren en eergisteren alleen maar machteloos toezien hoe Irakezen twee dagen na elkaar diverse grondraketten, andere wapens en technisch materieel weghaalden van Koeweits grondgebied, zonder de benodigde VN-toestemming. „Wij konden alleen toekijken en protesteren", zei woordvoerder Kabbaj met een verwijzing naar het mandaat van zijn troepen.

Amerikaanse legerwoordvoerders in het Golfgebied wilden gisteren geen commentaar geven op de gebeurtenissen in Koeweit. Zij benadrukten alleen dat de patrouilles worden voortgezet om Iraakse toestellen te verhinderen te vliegen beneden de 32e breedtegraad. De VS en hun bondgenoten hebben het vliegverbod in augustus uitgevaardigd om de sjiitische bevolking in het gebied te beschermen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Irak gaat door met invallen in Koeweit

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken