Bekijk het origineel

Fokker ontslaat 220 werknemers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fokker ontslaat 220 werknemers

Vliegtuigfabriek moet fors bezuinigen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Vliegtuigfabriek Fokker gaat deze maand ontslag aanvragen voor 220 werknemers. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren meegedeeld. De vakbonden zijn over de maatregel ingelicht. Het gaat om 150 ontslagen bij dochteronderneming Fokker Aircraft bv op Schiphol, 20 ontslagen bij de vestiging in Ypenburg en 50 ontslagen bij de vestiging in Hoogeveen.

Het ontslag is onvermijdelijk geworden doordat van 300 werknemers die overtoUig zijn er maar 80 voor het eind van deze maand aan een andere baan konden worden geholpen. De ontslagen maken deel uit van een in oktober vorig jaar aangekondigde bezuinigingsoperatie waarbij 950 banen verdwijnen. Toen heeft Fokker met de bonden afgesproken dat tot januari zou worden getracht overtollige werknemers aan een andere baan te helpen, maar dat gedwongen ontslagen niet waren uit te sluiten, mocht dit niet volledig lukken.

De werknemers die nu worden ontslagen, zullen nog tot medio dit jaar door Fokker worden geholpen bij het vinden van een andere baan. Van de 950 overtollige arbeidsplaatsen zijn er 650 irimiddels verdwenen via natuurlijk verloop, via vervroegde uittreding van oudere werknemers en door het beëindigen van kortlopende contracten.

De vakbonden hebben gisteren teleurgesteld gereageerd op de aankondiging van Fokker dat de vliegtuigfabriek 220 werknemers gaat ontslaan. Volgens districtsbestuurder P. van Bers van de Industriebond FNV valt dit resultaat wat tegen. „Wij hadden gehoopt dat Fokker er in zou slagen meer overtollige werknemers aan een andere baan te helpen".

Probleem

De bonden hebben, aldus Van Bers, de indruk dat Fokker zich wel voldoende heeft ingespannen om werknemers elders aan ander werk te helpen. „Het wordt een probleem om dit uit te leggen aan onze leden, maar wij zullen zeker geen illusies verkopen". Op 21 januari zullen de bonden hun definitieve standpunt bepalen.

Aangezien de situatie in de vliegtuigmarkt verder is verslechterd sinds Fokker vorig jaar het schrappen van 950 banen aankondigde, hielden de bonden volgens Van Bers al rekening met gedwongen ontslagen. Fokker zei toen er van uit te gaan dat de markt zich in de tweede helft van dit jaar zal herstellen. Nadien is door lATA, de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen, al gesteld dat een herstel voor dit jaar er al niet meer in zit. De economische malaise in de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor vliegtuigen, lijkt weliswaar voorbij het dieptepunt, maar er woedt daar nog volop een tarievenoorlog in de luchtvaart en zo'n prijzenslag dreigt nu ook in Europa te ontstaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Fokker ontslaat 220 werknemers

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken