Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kookpunt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kookpunt

3 minuten leestijd

Succes met saus

Aan de lange serie kookboekjes van Het Nederlands Zuivelbureau is er weer een toegevoegd. "Succes met saus" is de titel van het nieuwe deeltje dat 125 mogelijkheden biedt om bekende gerechten eens heel anders op tafel te brengen. 

In "Succes met Saus" vindt u recepten voor sauzen bij sla en salades, groenten, vlees, kip, wild en gevogelte, vis, schelp- en schaaldieren, pasta en rijst; dippen en zoete sauzen. Ieder gerecht in het boekje is voorzien van drie verschillende sauzen. We kiezen er hier een per gerecht uit:


Gebakken kipfilet met cranberry-ananassaus (4pers.)

4 kipfilets, 40 e boter, zout, peper.

Laat de kipfilets in ca. 15 minuten op kamertemperatuur komen. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit de boter in een koekepan en bak de filets aan beide kanten lichtbruin. Bestrooi de filets met zout en peper en bak ze in ca. 10 minuten zachtjes gaar; keer ze halverwege de bereidingstijd om.

Neem de filets uit de pan en houd ze afgedekt met aluminumfolie warm. 

Cranberry-ananassaus: 1 kl blikjeananasschijven, 1 dl kippenbouillon van een tablet, 3 el slagroom, ca. 100g. cranberrycompote uit ene potje, zout, peper, 1 el allesbinder.

Giet de ananas af, vang het sap op (ca. 1 dl.) en dep de ananas droog met keukenpapier. Bak de schijven ananas in het bakvet van de kip aan beide kanten lichtbruin; neem ze uit de pan en snijd ze in stukjes. Breng het ananassap met de bouillon, de slagroom en de cranberrycompote al roerende aan de kook. 

Breng de saus op smaak met zout en peper en bind ze met allesbinder. roer de stukjes ananas door de saus of garneer de kipfilet ermee. Deze saus past ook goed bij wildgerechten 


Romige rijstepudding (4 pers.) met vanillesaus

1/2 liter melk, 60g(pap)rijst, zout, 4 blaadjes gelatine, 60 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1/8 l slagroom.

Breng de melk met de rijst en een snufje zout aan de kook en kook de rijst, afgedekt, in 45-50 minuten zachtjes gaar; roer af en toe. Week intussen de gelatine in ruim koud water tot de blaadjes zacht zijn.

Roer de suiker en de vanillesuiker door het rijstmengsel en los de goed uitgeknepen blaadjes gelatine erin op; laat het mengsel afkoelen en iets opstijven.

Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelae rijstmengsel. Schep het mengsel in een -met koud water omgespoelde- pudding vorm (ca 1 liter) en laat de pudding in de koelkast in 3 tot 4 uur opstijven.

Stort de pudding op een platte schaal.

Vanillesaus: ¥2 vanillestokje, 3 dl melk, 2 eierdooiers, 1 tl maïzena, 2 el suiker

Snijd het vanillestokje in de lengte open. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook en laat de melk op een heel laag vuur, 10-15 minuten zachtjes trekken.

Klop intussen in een grote kom de eierdooiers met de maizena en de suiker in ca. 10 minuten tot een bleke crème. Neem het stokje uit de melk, schraap de vanille eruit en roer de vanillezaadjes door de melk. Zet de kom op een pan met heet water en zet het geheel op een heel laag vuur; klop scheutje voor scheutje de hete melk door het dooiermengsel. Blijf ca 10 minuten kloppen tot de saus gebonden is. Neem de kom van het waterbad en serveer de saus warm of koud. 

N.a.v. "Succes met saus"; uitg. Het Nederlands Zuivelbureau; Wormer; 1992; 91 blz.; prijs 6,95 gulden. 

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Kookpunt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken