Bekijk het origineel

„Mestbeleid mislukt zonder draagvlak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Mestbeleid mislukt zonder draagvlak"

Medewerking boeren van cruciaal belar^

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Van een oorlogsverklaring richting kabinet is nog geen sprake. Maar de regering moet wel beseffen dat ze de medewerking van de boeren aan het mestbeleid op het spel zet. En zonder die medewerking komt er van het hele mestbeleid niets terecht.

Voorzitter J. Mares van het Landbouwschap wil er geen misverstanden over laten bestaan. Agrarisch Nederland is ten volle bereid mee te werken aan de oplossing van het mestprobleem. Maar dan verdient de sector wel de kans zich te bewijzen. „Tussentijdse aanscherpingen passen daar niet bij. Dan verliest de overheid het vertrouwen van de boeren. Dan kan er van een draagvlak voor het mestbeleid geen sprake zijn. Laat dat duidelijk zijn".

Gisteren stuurden het Landbouwschap en een aantal agrarische produktschappen een brief aan de ministers Bukman (Landbouw) en Alders (Milieubeheer). In de brief wordt stelling genomen tegen de maatregelen zoals de bewindslieden die in gedachten hebben voor de tweede helft van de jaren negentig. Die maatregelen komen te staan in de Mestnota Derde Fase, die in het voorjaar naar de Tweede Kamer gaat.

Centraal daarin staat het terugdringen van de hoeveelheid mest die boeren op hun land mogen uitrijden. Als gevolg daarvan stijgt het mestoverschot, dat dan tegen hoge kosten moet worden afgezet in de nog te bouwen mestfabrieken.

Mares en de zijnen wijzen de ideeën van Bukman en Alders rigoureus af. De voorzitter van het Landbouwschap houdt het bij het plan Mineraal Centraal, dat door de sector zelf is opgesteld. Dat plan gaat er van uit dat individuele boeren de fosfaatproduktie op hun bedrijf met een kwart verminderen. Doen ze dat niet, dan mogen ze daar ook op worden aangesproken. „Wij zijn overtuigd van onze eigen aanpak. Maar dan moet de overheid er niet doorheen gaan fietsen met tussentijds gerommel. Dat accepteren wij niet".

Volgens Mares bestaat er geen reden om het mestbeleid tussentijds aan te scherpen. „Wij streven hetzelfde na als de overheid. Daar bestaat geen verschil van mening over. Wij kiezen echter voor ons eigen plan. Onze aanpak leidt naar hetzelfde doel. Daar zijn we van overtuigd".

Geen kans

Bukman en Alders dreigen met hun maatregelen een heilloze weg in te slaan, meent Mares. Zonder draagvlak onder de boeren heeft het mestbeleid geen enkele kans van slagen. „Het kabinet kan dit misschien wel doordrukken, maar dan krijgt het te maken met de controle en handhaafbaarheid van het beleid. Zonder medewerking van de sector komt daar niets van terecht". Met onze persoonlijke begeleiding bent u verzekerd van een zorgeloze

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„Mestbeleid mislukt zonder draagvlak

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken