Bekijk het origineel

Auschwitz-monument rnstig beschadigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Auschwitz-monument rnstig beschadigd

Onthulling nieuw gedenkteken toch doorgegaan

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe Auschwitz-monument in het Amsterdamse Wertheimpark is tussen vrijdagmiddag en gistermorgen door vandalen ernstig beschadigd. De zes panelen van glas, in de compositie van Jan Wolkers, zijn stuk voor stuk met een hard, puntig voorwerp bewerkt. Daardoor zijn er putten in de panelen ontstaan en is de bovenste laag van de platen in duizenden stukjes gebarsten.

Een woordvoerster van de Amsterdamse politie liet gisteravond weten dat van de dader nog ieder spoor ontbreekt. Het Nederlands Auschwitz Comité heeft aangifte van vernieling gedaan. Het monument zal „zeer binnenkort" worden hersteld, zo deelde de voorzitter van het Auschwitz-comité, A. S. Fels-Kupferschmidt, vanmorgen mee.

De gemeente Amsterdam, verantwoordelijk voor het onderhoud en de beveiUging van het monument, zal volgens een woordvoerster zorgen dat de schade wordt hersteld. „Men is nog druk doende de schade te inventariseren", aldus de woordvoerster. „Er gaat echter een gerucht dat het monument te repareren is, maar volledige zekerheid heb ik daarover nog niet. Het is nog onduidelijk of voor het herstel de assistentie van de maker. Jan Wolkers, vereist is", aldus de woordvoerster.

Park

Het monument, getiteld "Nooit meer Auschwitz", werd gistermorgen tijdens de 48ste Auschwitz-herdenking onthuld door de twee zonen van Wolkers en twee leerlingen van de Sint Lidwina-basisschool, die het monument heeft 'geadopteerd'. De herdenking, bijgewoond door naar schatting 700 mensen, vond dit jaar voor het eerst plaats in het Wertheimpark, waar het nieuwe en vergrote gedenkteken een plaats heeft gekregen. Voorheen werd de herdenking gehouden op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Watergraafsmeer. Omdat daar de bouw van een crematorium gepland staat, verhuisde het monument -en daarmee de jaarlijkse plechtigheid- naar het park. Het park ligt vlak bij de vroegere buurt waar voor de Tweede Wereldoorlog joodse Amsterdammers woonden. Ook de Hollandsche Schouwburg, de Portugese Synagoge, de Dokwerker, het Joods Historisch Museum en het Joods Verzetsmonument bevinden zich op steenworp afstand van het park.

Daarmee staat het monument dichter bij „Westerbork, Auschwitz, Birkenau, Sobibor, Mauthausen en BergenBelsen", aldus burgemeester Van Thijn gistermorgen in zijn toespraak tijdens de iierdenking. Van Thijn liet weten „diep geschokt" te zijn door „deze daad van vandalisme".

Dode platen

„Het was gruwelijk. Er lagen zes dode platen", verklaarde Jan Wolkers. „Toen we het zes weken geleden neerlegden was het schitterend. Je zag de gebroken hemel in de zes platen weerspiegeld. Eindelijk was het compleet. Eindelijk had het monument de juiste proporties. Dit moet in overleg zijn gedaan, want alle zes platen zijn op dezelfde manier beschadigd", zo zei Wolkers.

Tal van organisaties en groeperingen hebben inmiddels hun afschuw uitgesproken over de vernieling van het monument. De coördinator van het Mozeshuis, J. Ruiter, heeft een algemene, oproep gedaan om vandaag tussen vijf en zeven uur bloemen te leggen op het ernstig beschadigde monument, om aldus „de schande te bedekken", totdat het gedenkteken weer in ere hersteld zal zijn.

De technische recherche van de Amsterdamse politie is iimiiddels met een uitgebreid sporenonderzoek begonnen in de hoop de dader(s) te kunnen achterhalen. Daartoe zijn acht pohtiemensen vrijgemaakt. Ook is een telefoonnummer ingesteld voor tips.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Auschwitz-monument rnstig beschadigd

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken