Bekijk het origineel

Geen afname van aantal nachtvluchten Schiphol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen afname van aantal nachtvluchten Schiphol

Milieustichtingen gaan in hoger beroep

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Schiphol hoeft het aantal nachtvluchten over de Zwanenburgbaan niet terug te brengen. Dit oordeelde het gerechtshof in Den Haag gisteren. Het geluidsniveau in Zwanenburg en Halfweg blijft daardoor boven de maximumgeluidsgrens van 55 decibel uitkomen.

Het gerechtshof bekrachtigt hiermee de uitspraak in kort geding van de president van de rechtbank in Den Haag. De stichting Natuur en Milieu, de stichting Leefmilieu Regio Schiphol en de Milieufederatie Noord-Holland waren tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

Volgens de organisaties beoogt de Nachtvluchtregeling uit 1987 het aantal nachtvluchten over Zwanenburg te verminderen. Met name het aantal landingen moet tot circa driehonderd per jaar worden teruggebracht. Schiphol moet zich daaraan houden, vinden de milieu-organisaties. Het aantal landingen is echter alleen maar toegenomen. De organisaties willen ook dat er een geluidsnorm wordt vastgesteld voor nachtelijke vluchten. Geluid boven de 45 decibel brengt volgens hen onaanvaardbare slaapstoornissen en schade aan de gezondheid met zich mee.

Volgens Schiphol staan in de Nachtvluchtregeling geen regels die verplichten tot het terugbrengen van het aantal nachtvluchten. Ook wordt er volgens de luchthaven al gewerkt aan nachtelijke geluidsnormen.

Gekleurd

Directeur H. Smits van de NV Luchthaven Schiphol ontkent in een brief aan de Commissie Geluidhinder Schiphol dat het aantal nachtvluchten op Schiphol is toegenomen. Volgens hem is juist sprake van een daling.

De commissie geluidhinder stelt dat de toename van het aantal nachtvluchten in 1992 meer dan duizend bedroeg. Dit jaar moet een wettelijke normering worden vastgesteld voor nachtelijke geluidhinder.

Volgens Smits groeide het aantal nachtelijke starts en landingen vorig jaar weliswaar met 1275, maar lag het aantal nachtvluchten in 1992 op 8526. En dat is minder dan het aantal nachtvluchten in 1990, toen de afspraken over groei werden gemaakt. Smit verwijt de commissie geluidhinder ā€˛gekleurde berichtgeving". De vermindering van het aantal nachtvluchten houdt verband met het inzakken van de bedrijvigheid op de luchthaven na de Golfoorlog. Vorig jaar heeft die zich vrijwel hersteld op het niveau van voor de Golfoorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Geen afname van aantal nachtvluchten Schiphol

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken