Bekijk het origineel

Katwijkse koren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Katwijkse koren

Ê\\oii\MRd

2 minuten leestijd

Psalm 84 van Bauke de Vries behoort onbetwist tot het ijzeren koorrepertoite. Het is een viij uitgebreide bewerking in een aansprekende, laat-romantische stijl met genoeg uitdagingen om je (koor-) tanden eens flink op stuk te bijten. Het jongerenkoor Eben Haëzer uit Katwijk (120 leden) brengt het stuk in bijna negen minuten ten gehore op een JQZ-cd. De resultaten zijn wisselend. Het laatste deel ("Want God, de Heer, zo goed zo mild") vind ik het meest geslaagd. Het lijkt alsof het koor pas daar loslcomt van de noten en echt muziek begint te maken. De twee voorafgaande delen klinken vrij gladjes. Ook is de ritmiek niet altijd correct en laat dirigent Martien van der Knijff soms vteemde verbindingen zingen. Toch bewijst het jongerenkoor met dit niet al te gemakkelijke stuk behoorlijk wat te kunnen. Die indtuk wordt versterkt bij andere nummers, zoals het Grell-motet over Psalm 36. Vootal het gedisciplineerd omgaan met dynamiek is hier opvallend. Daarentegen vind ik het bekende "Thanks be to God" van Dickson weinig overtuigend.

Het Katwijkse jongerenkoor laat zich op de cd vergezellen door het kinderkoor en het jeugdkoor, die eveneens door Van der Knijff worden gedirigeerd. Beide koren zijn zowel afzonderlijk als in combinatie te horen, met begeleiding van orgel, vleugel en dwarsfluit. Het jeugdkoor treedt bovendien vijf keer op met het jongerenkoor. Aan variatie geen gebrek dus.

Dat ook 'gewone' Katwijkers nog steeds stevig kunnen zingen, bewijzen de drie samenzangnummers. Met vaste otganist Jaap van Rijn aan de vierklaviers Van den Heuvel-mammoet in de Nieuwe kerk zwelt het niet-ritmische gezang soms aan tot een indrukwekkende hoeveelheid decibels. Die vissersplaatsen hebben toch wel iets. N.a.v. "Eben Haëzerkoren o.l.v. Martien van der Knijff"; Jaap van Rijn, orgel; Arie de Korte, vleugel; Mirjam van der Burg, dwarsfluit; JQZ Muziekprodukties Kampen; QCD 30722. E. van Dijkhuizen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Katwijkse koren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken