Bekijk het origineel

Alders start sanering Griftpark in Utrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Alders start sanering Griftpark in Utrecht

Grootste schoonmaakproject kost 300 miljoen

2 minuten leestijd

UTRECHT - Minister Alders van milieu geeft volgende week dinsdag het startsein voor de bouw van een schermwand rond het vervuilde Griftpark in Utrecht. Daarmee begint -dertien jaar na de ontdekking van deze bodemvervuiling- het grootste saneringsproject in Nederland.

De wand gaat zo'n 50 meter de bodem in en isoleert de vervuilde grond. In de toekomst zal voortdurend grondwater worden opgepompt en gezuiverd. Met het aanbrengen van een isolatie- en herinrichtingslaag aan de bovenkant wordt vervolgens een nieuw tpark aangelegd. De werkzaamheden, die ongeveer drie jaar duren, kosten 36 miljoen gulden.

Na het plaatsen van de schermwand komen de schoonmaak van de randgebieden, de waterzuivering en de herinrichtng van het terrein aan de beurt. Het hele project moet rond de eeuwwisseling voltooid zijn. De totale kosten bedragen ongeveer 300 miljoen gulden. Daarvan betaalt het Rijk 90 procent. De rest is voor rekening van de gemeente Utrecht.

Te duur

Tijdens de werkzaamheden zal voor het eerst in Nederland gebruik worden gemaakt van een Franse frees, die met grote tandwielen de bodem in gaat en zo ruimte maakt voor een paneel van de schermwand. Dit paneel wordt weer gevuld met een plastisch betonmengsel van bentoniet, cement en zand. De hydrofrees wordt tijdens de bijeenkomst volgende week dinsdag tentoongesteld.

De vervuiling is veroorzaakt door een gasfabriek die op deze locatie heeft gestaan en kwam aan het licht toen op het terrein een vat met zwavelzuur werd aangetroffen. Ouders meldden ziekteverschijnselen bij kinderen die op het terrein hadden gespeeld. Allerlei onderzoeken toonden aan dat de bodem en het grondwater van het Griftpark zijn vervuild met gevaarlijke stoffen, zoals tolueen, xyleen, benzeen en naftaleen.

Er is om financiële redenen gekozen voor het isoleren van de vervuilde grond. Andere oplossingen die door de stad en de provincie Utrecht werden aangedragen (onder andere afgraving en reiniging), zouden meer dan 660 miljoen gulden hebben gekost. Opdrachtgever voor de werkzaamheden is de provincie Utrecht, die speciaal voor dit doel een tijdelijk projectbureau heeft ingesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Alders start sanering Griftpark in Utrecht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken