Bekijk het origineel

Ameide ontwikkelt gebied voor ringslang en watereppe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ameide ontwikkelt gebied voor ringslang en watereppe

3 minuten leestijd

AMEIDE - In polder de Hoge Boezem bij Ameide krijgt een perceel van 17,5 hectare grasland de kans zich te ontwikkelen tot rietmoeras en moerashooiland.

Komend najaar wordt de vruchtbare toplaag afgeplagd. Het land wordt vervolgens met rust gelaten, zodat flora en fauna zich ongehinderd kunnen ontwikkelen. De Hoge Boezem is het eerste natuurontwikkelingsplan in Zuid-Holland dat binnen een landinrichtingsproject tot stand komt en volgens de inzichten van het Natuurbeleidsplan wordt uitgevoerd. Landelijk gezien is het project bijzonder, omdat niet eerder een natuurgebied met zo'n omvang in 'een lopende ruilverkaveling werd ingepast.

Natuurontwikkeling is niets anders dan met kennis van zaken ideale conditiesscheppen voor flora en fauna. „We plaggen de vruchtbare toplaag af en zorgen voor een hoog waterpeil. Voor de rest doen we helemaal niets. Onder natuurontwikkeling verstaan wij dat je goede abiotische omstandigheden schept. Dat wil zeggen dat bodem en water optimaal zijn voor de ontwikkeling van plant en dier", zegt Jaap van Maanen, technisch medewerker bij de Landinrichtingsdienst in Lexmond en in die functie belast met de voorbereiding en uitvoering van het project. Het beheer komt na uitvoering van het project in handen van stichting Het Zuidhollands Landschap.

Van Maanen verwacht dat de flora en fauna uit de nabijgelegen Zouweboezem het nieuw te ontwikkelen natuurgebied inlijft. Argusvlinder, dwergmuis, ringslang, moeraslathyrus, rietorchis en grote watereppe zijn enkele diere- en plantesoorten die naar alle waarschijnlijkheid de Hoge Boezem tot hun domein zullen maken. Het project (totale kosten 245.000 gulden, exclusief grondaankopen) betreft het zuidelijk deel van polder de Hoge Boezem. Het noordelijk deel van polder de Hoge Boezem blijft als landbouwgrond in gebruik. Het project in de Hoge Boezem omvat twee fasen. In de nazomer wordt begonnen met het afplaggen van het grootste deel van ongeveer vijftien ha, het toekomstige rietmoeras.

Waterpeil

Voor het gehele gebied geldt dat de waterbeheersing van doorslaggevend belang is voor het welslagen van het project. Een hoog waterpeil moet uitdroging en mineraUsatie van de veenbodem voorkomen en is tevens een voorwaarde voor de ontwikkeling van moerasplanten. Daarnaast gelden er verschillende beheersvormen voor het rietmoeras en het moerashooiland.

Op termijn zal het natuurgebied in de Hoge Boezem één geheel vormen met de aangrenzende reservaten in de polder Achthoven, waarvan de Hoge Boezem deel uitmaakt, en de Zouweboezem. De totale oppervlakte ligt rond de 140 hectare. In de lopende ruilverkaveling Vijfheerenlanden wordt op nog drie andere locaties landbouwgrond uit produktie genomen ten gunste van de natuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ameide ontwikkelt gebied voor ringslang en watereppe

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 april 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken